Citomegalovirus – un pericol de neignorat în sarcină
- 2018-07-23
- 4192
Citomegalovirusul este un virus din grupul celor herpetice care aparent nu este periculos, infectarea determinând rar simptome evidente. Contractat în viață extrauterină, virusul poate fi absolut inofensiv, mai mult de jumătate din populație având această infecție – de obicei în anii copilăriei, fără că măcar să fi știut de existența ei. Cu totul altfel stau însă lucrurile în cazul femeilor însărcinate.
Detaliile medicale despre riscurile acestui virus le explică doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Astfel, o infecție cu citomegalovirus a gravidei poate avea urmări catastrofale: conform statisticilor aproximativ 20% dintre bebelușii infectați intrauterin cu citomegalovirus mor în primele luni de viață, iar dintre cei care supraviețuiesc, marea majoritate (80-90%) dezvoltă malformații congenitale severe:
- microcefalie (grave defecte neurologice, epilepsie, retard);
- tulburări auditive (hipoacuzie sau chiar surditate);
- corioretinita (scăderea acuitatii vizuale sau chiar orbire);
- afectarea plămânilor, splinei sau ficatului.
Citomegalovirusul ar trebui depistat înainte de a rămâne gravidă
Toate acestea reprezintă un motiv întemeiat – care se adaugă multor altora – pentru care analizele prenatale au o importantă vitală. Un examen serologic făcut înainte de a lua decizia conceperii unui copil este, la modul propriu, salvator. Ceea ce nu înseamnă că analizele sunt mai puțin importante pe parcursul sarcinii, și asta deoarece virusul poate fi oricând dobândit de gravidă, având în vedere că citomegalovirusul există în toate lichidele corpului (urină, salivă, sânge, lacrimi, transpirație, secreții vaginale, spermă etc.) și se poate transmite prin contact direct cu persoană infectată. Trebuie însă precizat faptul că riscul de instalare a sechelelor depinde în primul rând de momentul în care s-a produs infectarea (riscul cel mai mare fiind în primul trimestru de sarcină) și de tipul acesteia (primară sau recurentă), dar și de virulența virusului și de severitatea cu care a evoluat la gravidă.
Cum se manifestă la gravide?
Prezența citomegalovirusului în organismul gravidei nu are simptome atât de evidente încât să atragă atenția. Acestea sunt mai degrabă ignorate sau puse pe seama sarcinii în sine și includ febra, durerile musculare și articulare, inflamarea glandelor și starea de oboseală accentuată.
Citomegalovirusul se mai poate transmite de la mamă la făt și înainte de naștere, în timpul travaliului sau alăptării. Însă, așa cum s-a precizat anterior, dacă prima infectare apare după naștere, în viața extrauterină, ea nu este gravă pentru nou-născut.
Cum se poate preveni infectarea?
În ceea ce privește prevenția contractării virusului, aceasta poate fi realizată prin respectarea unor măsuri de igienă personală dintre cele mai banale, precum spălarea frecvența a mâinilor cu apă și săpun și evitarea folosirii în comun a obiectelor care trebuie să fie strict personale. Deoarece infecția cu citomegalovirus este prezentă în general la copii, gravidelor le este recomandat să evite împărțirea mâncării, băuturilor și tacâmurilor cu copii sub 6 ani. Recomandarea este făcută în special pentru gravidele care lucrează în medii în care vin în contact cu copii mici (educatoare, îngrijitoare, supraveghetoare în spații de joacă etc).
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: ladyinform.com