Cauzele apariției varicelor în sarcină și cum pot fi combătute
- 2019-12-19
- 5818
Corpul uman cuprinde o rețea impresionantă de vase care transportă sângele dinspre periferia organismului spre inimă. Pentru a putea realiza această funcție, toate venele aflate sub nivelul inimii au o serie de valve, care se închid și se deschid, lăsând sângele să curgă într-un sens spre inimă. Atunci când venele se dilată mai mult decât este normal, valvele nu mai funcționează corespunzător, iar sângele „cade”. Acest sânge va pune o presiune și mai mare asupra vaselor, astfel, venele se pot dilata și de 10-15 ori față de mărimea normală și poartă numele de varice.
Moștenirea genetică joacă un rol esențial în apariția varicelor în general, dar și a varicelor în sarcină, în mod particular. Alți factori determinanți sunt: excesul ponderal al gravidei, ortostatismul prelungit – meserii care presupun statul în picioare mai mult timp, ridicarea de greutăți. Dar chiar și gravidele care nu au acești factori de risc pot dezvolta varice în timpul sarcinii din cauza volumului uterului care apasă asupra venelor.
De asemenea, schimbările hormonale din timpul sarcinii fac organismul mai sensibil în fața apariției varicelor, mai ales la femeile care sunt predispuse la o boală varicoasă. Progesteronul este principalul vinovat. Secretat în cantitate mult mai mare în timpul sarcinii, acesta va face ca întregul organism, inclusiv venele, să fie mai relaxate. Astfel, venele se dilată și își pierd din tonicitate.
Pe de altă parte, în timpul sarcinii cantitatea de sânge crește. Acest lucru este necesar pentru dezvoltarea normală a fetusului. În astfel de condiții, pomparea sângelui este mai accelerată, punând o presiune în plus pe vasele de sânge.
Varicele situate la nivelul picioarelor sunt cele mai des întâlnite, însă un număr destul de mare de femei gravide prezintă varice vulvare sau vaginale. Aproximativ 10% dintre femeile însărcinate au varice vulvare, în timp ce varicele vaginale apar la circa 5% dintre gravide.
Varicele vulvare și vaginale sunt în general asimptomatice, adică nu produc gravidei niciun fel de disconfort. În plus, pentru o femeie gravidă aflată într-un stadiu avansat al sarcinii este foarte greu să observe aceste tipuri de varice. De obicei, ajutorul medical specializat este cerut de femeie atunci când varicele dor sau produc alte senzații neplăcute (senzație de greutate, prurit, durere la contact sexual, disconfort în timpul mersului).
Astfel de varice pot avea complicații grave. Este vorba de tromboflebită sau chiar embolii pulmonare. Formarea unui cheag (tromb) înseamnă apariția durerii, înroșirea zonei și tumefierea ei, căldură locală. În astfel de cazuri, gravida trebuie să solicite ajutor medical de urgență. Specialistul va vedea dacă acest tromb este sau nu o prelungire a unui cheag situat într-o venă de la picior sau din abdomen. Creșterea cheagului spre venele din abdomen sau picioare ar putea da complicații grave – tromboflebita profundă, cu risc mare de producere a unei embolii pulmonare, cu o rată mare de deces.
Varicele vulvare și vaginale se pot sparge, însă, de obicei, hemoragia se oprește prin compresie locală. Operația cezariană nu este însă obligatorie în cazul femeilor diagnosticate cu varice.
În timpul sarcinii, nu este recomandat niciun fel de tratament pentru varice, în afara celor pentru reducerea disconfortului, atunci când acesta este prezent. După naștere, unele varice se retrag, însă femeile trebuie să consulte un medic pentru o evaluare de specialitate.
Într-o anumită măsură, gravida poate însă preveni apariția varicelor. De mare folos sunt: gimnastica gravidei, mersul pe jos, masajul, natația, dușurile locale mai reci sau dormitul cu picioarele ridicate. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să evite să stea în picioare timp îndelungat, băile fierbinți, expunerea la soare sau căratul unor obiecte grele.
Sursa: totuldespremame.ro; mykorus.ru