13 mituri despre menstruație, demontate
- 2021-07-28
- 3901
Menstruația sau ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări fiziologice care se produc sub control hormonal la femeia în perioada fertilă. Prima menstruație se numește menarha și apare în jur de 11-13 ani. Sfârșitul perioadei reproductive a femeii se numește menopauză și apare între 45-55 ani (în medie la 50-51 ani).
Menstruația înseamnă o sângerare vaginală normală care apare lunar, semn că organismul femeii este pregătit să susțină o sarcină. Dacă nu apare o sarcină, în timpul mentruației se elimină mucoasa uterină. Sângele menstrual eliminat lunar este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului. Acest proces durează, de obicei, între 3 și 7 zile.
Există numeroase mituri și păreri preconcepute legate de menstruație. Vă prezentăm mai jos unele dintre cele mai frecvente dintre ele:
1. În timpul menstruației nu trebuie să faci baie sau să te speli pe cap
Fals. De fapt, o baie călduță poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.
2. Nu ai voie să înoți în timpul menstruației
Fals. Este perfect sigur să mergi la bazin și să înoți în timpul menstruației, atât timp cât folosești un absorbant intern. Orice lichid corporal - indiferent că este sânge menstrual, urină sau fecale - poate contamina o piscină.
3. Nu ar trebui să faci exerciții fizice în timpul menstruației
Fals. În timpul menstruației poți practica orice tip de activitate pe care o practici de obicei. De fapt, exercițiile fizice obișnuite ajută la diminuarea crampelor menstruale. În plus, există femei care au concurat la Jocurile Olimpice în timp ce se aflau la menstruație.
4. Nu este sănătos să faci sex în timpul menstruației
Fals. Unele femei s-ar putea simți incomod să întrețină relații sexuale în timpul menstruației, însă este perfect normal să faci sex în această perioadă, dacă asta îți dorești. Nu există niciun risc pentru sănătate asociat sexului în timpul menstruației. Există chiar dovezi care sugerează că poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.
5. Nu poți rămâne însărcinată dacă faci sex în timpul menstruației
Fals. Deși este puțin probabil să rămâi însărcinată dacă faci sex în timpul menstruației și ai o menstruație normală, acest lucru se poate întâmpla. Pentru a rămâne însărcinată trebuie să ovulezi, iar acest lucru se întâmplă de obicei după terminarea menstruației. Dacă, însă, ai o menstruație neregulată sau sângerezi puțin mai mult decât media, fereastra ta fertilă se poate suprapune cu menstruația. Dacă nu dorești să rămâi însărcinată, este înțelept să folosești protecție ori de câte ori întreții relații sexuale.
6. Menstruația înseamnă eliminarea sângelui murdar sau stricat
Fals. Menstruația nu reprezintă modul în care organismul elimină toxinele. Fluxul menstrual este compus din sânge, țesut uterin, mucoasă uterină și bacterii. În plus, sângele eliminat în această perioadă este foarte diferit de sângele care se mișcă încontinuu prin vene.
7. Pentru ca să treacă durerea menstruală, trebuie să începi viața sexuală. Absolut incorect.
8. Pastilele pentru atenuarea durerii în menstruație dăunează sănătății. Incorect! Nu, durerea nu trebuie răbdată! Iar pastilele pentru ameliorarea durerii, administrate în doze recomandate ajută la calmarea durerii, fără a provoca alte daune organismului!
9. Dacă ai dureri în menstruație, înseamnă că ești infertilă. Absolut incorect. Infertilitatea și durerea în menstruație nu sunt direct corelate.
10. Toate femeile au durere în menstruație. Incorect! Nu toate femeile au durere în menstruație, dar nici nu întotdeauna durerea este normală. Dacă durerea în menstruație a apărut mai târziu sau s-a accentuat pe parcursul timpului, atunci cu siguranță poate fi o cauză ginecologică, care trebuie investigată la medic.
11. După ce naști, durerea în menstruație trece. Incorect, dacă ai endometrioză sau miom uterin, etc. durerea nu trece după naștere.
12. Activitatea fizică agravează durerea în menstruație. Incorect, din contra, sportul moderat poate ameliora dismenoreea.
13. Durerea în menstruație apare la femei cu prag mic de durere și este o stare psihologică, la fel ca și sindromul premenstrual. Incorect!
Sursa: reginamaria.ro. gyneco.md