Cauzele care duc la sarcină oprită în evoluție
- 2017-05-26
- 7007
O sarcină se poate opri din evoluție din mai multe cauze medicale. Există și situații când este imposibil de depistat factorul care a dus la oprirea din evoluție a sarcinii. În articol însă vă informăm care sunt cauzele cele mai frecvente ce duc la oprirea din evoluție a unei sarcini.
Cauze genetice
S-a constatat că în cazul sarcinilor oprite din evoluție în trimestrul I, 50% din țesutul eliminat conține anomalii cromozomiale, iar in cazul sarcinilor oprite din evoluție în trimestrul al II-lea - aproximativ 20%. Anomaliile cromozomiale țin în mare parte de vârsta mamei, iar după vârsta de 35 de ani incidența sarcinilor oprite în evoluție este mult mai mare.
Cauze uterine
Exista mai mulți factori de risc ce pot provoca oprirea în evoluție a unei sarcini și care țin de afecțiuni uterine: defectele de duct Mullerian; fibroamele uterine; sinechia uterină; insuficiența cervicală tradusă prin dilatarea prematură a orificiului cervical.
Hipotiroidismul și hipertiroidismul
Disfuncțiile tiroidiene nu explică în mod clar pierderile de sarcină, însă pot fi una dintre cauzele sarcinilor oprite din evoluție. De aceea, dozările hormonale tiroidiene ar trebui sa fie incluse pe lista de analize înainte de a lua decizia privind conceperea unui copil.
Diabetul zaharat
Dacă nu este ținut sub control, diabetul zaharat crește riscul de pierdere a unei sarcini.
Infecții
Cele mai frecvente infecții care pot provoca oprirea din evoluție sau pierderea sarcinii sunt cele produse de toxoplasmoză, variolă, rubeolă, citomegalovirus, salmonelă, brucela, micoplasma, chlamidia, ureaplasma.
Cauze chimice
Medicamentele administrate mai ales în primul trimestru de sarcină pot fi cauza unei părți dintre sarcinile oprite în evoluție. De asemenea, și cafeaua este asociată cu un risc suplimentar de oprire în evoluție a sarcinii, dar numai dacă este consumată în cantități foarte mari. La fel, fumatul este un factor de risc dovedit în ceea ce privește oprirea din evoluție a unei sarcini.
Informații: desprecopii.com
Foto simbol: zenyth.ro