9 sfaturi: Ce să NU faci în caz de cutremur
- 2016-12-28
- 9838
Cutremurul din noaptea trecută ne-a amintit încă o dată cât de vulnerabili suntem în faţa pericolelor naturii. Întrucât seismele puternice nu pot fi prezise, este bine de ştiut anumite măsuri de securitate, în caz de cutremur.
1. Nu ieşiţi afară, dacă v-a prins cutremurul în casă. Rămâneţi acolo. Nu staţi aproape de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
3. Dacă sunteţi pe stradă, nu staţi lângă clădiri, semafoare şi fire electrice.
4. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi nu staţi în autoturism. Adăpostiţi-vă lângă autoturism.
5. Nu staţi sub tocul uşii. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi, în caz de un cutremur mai mare. Dacă staţi acolo, riscaţi să fiţi striviţi ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă tocul, ori chiar de toc în sine. Mai sigur e să stați lângă peretele de bază al casei, departe de geamuri.
6. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Nu vă fie frică să vă ghemuiţi-vă lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
7. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, nu fugiţi de pe locul unde staţi, până nu se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele.
8. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.
9. După trecerea pericolului, nu uitaţi să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
Amintim că un cutremur a avut loc miercuri noaptea în România în jurul orei 01.21, seismul fiind resimţit şi în Republica Moldova, dar şi în Bulgaria şi vestul Turciei. Cutremurul a avut loc în zona județului Brașov, zona seismică Vrancea, cu o magnitudine de 5,3 si s-a produs la o adâncime de 98 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Potrivit Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM, în municipiul Chișinău intensitatea a fost de circa 4 grade. Ultimul cutremur puternic înregistrat în ţara noastră s-a produs pe 24 septembrie, acesta având magnitudinea de 5,6.
Foto: supereva.ro