Cum calculăm adăugarea în greutate în timpul sarcinii?
- 2017-04-25
- 9345
Adăugarea în greutate este un element pe care medicul ginecolog-obstetrician îl urmărește foarte atent în timpul sarcinii. Dacă femeia adaugă mai mult decât norma, atunci acesta este un semnal că ceva nu decurge bine. În articol aflați care este norma de greutate pentru gravide.
Astfel, în primele 2-3 luni de sarcină mama practic nu adaugă greutate. Multe femei suferă în perioada aceasta de toxicoză și efectul este invers – chiar pot să slăbească. Greutatea începe să se schimbe începând cu a 28-a săptămână de sarcină, când mama adaugă în medie câte 250-300 de grame săptămânal.
Care este norma?
Timp de 9 luni de sarcină femeia trebuie să adauge cam 10-12 kilograme. Se consideră normal ca începând cu săptămâna a 30-a de sarcină, greutatea femeii crește în medie cu 50 de grame pe zi sau cu circa 300-400 de grame pe săptămână, însă nu mai mult de 2 kg pe lună.
Timp de o săptămână mama nu trebuie să adauge mai mult de 22 de grame pentru fiecare 10 cm din înălțimea sa. Astfel, dacă femeia are 150 de centimetri, atunci pe săptămână ea poate adăuga 330 gr; la 160 cm – 352 gr, iar la 180 cm – 400 gr.
Dieta nu este bună nici pentru mamă, nici pentru copil
Dacă mama ține dietă crezând că astfel va avea un copil cu greutate nu prea mare, atunci greșește. Dieta mamei nu influențează nicicum greutatea copilului, acesta oricum va „lua” din organismul femeii ceea de ce are nevoie și cel mai probabil se va naște cu o greutate normală. Dar un dezechilibru alimentar poate provoca anemie femeii.
Care sunt cauzele creșterii în greutate
Unele femei adaugă mai mult în greutate în timpul sarcinii din cauza anumitor cauze:
- Vârsta: cu cât mama este mai în vârstă, cu atât este mai predispusă spre adăugare mai mare;
- Greutatea inițială: cu cât femeia era mai slăbuță înainte de sarcină, cu atât are „dreptul” să adauge mai mult;
- Slăbire în primele luni de sarcină din cauza toxicozei: după ce se reface organismul încearcă să recupereze ceea ce a pierdut anterior;
- Tipul de constituție: în funcție dacă mama este deja predispusă spre îngrășare;
- Mărimea copilului: femeia care poartă un copil mai mare (de peste 4 kg) poate adăuga mai mult în greutate;
Să vedem pe ce „se duc” cele 12 kg adăugate în sarcină
3300 gr – copilul
900 gr – uterul
400 gr – placenta
900 gr – lichidul amniotic
1200 gr – surplusul de sânge
2200 – țesut adipos suplimentar
500 gr – glandele mamare
2700 gr – lichidele din țesuturi
În total – 12 kg.
Informații: parents.ru
Foto: elperiodico.cat