Curiozități despre sarcină pe care cel mai probabil că nu le știți
- 2018-07-03
- 3586
Nu este un secret că sarcina aduce cu sine foarte multe schimbări în corpul femeii. Totodată, unele curiozități despre această perioadă probabil că au rămas necunoscute pentru voi, însă la sigur vă vor părea interesante.
1. Sarcina poate dura și mai mult de 52 de săptămâni, și la fel să fie normală.
Desigur este foarte rar, dar se întâmplă ca o sarcină să dureze mai mult de un an. În medie sarcina durează 266 de zile sau 38 de săptămâni, cu mici deviații într-o direcție sau alta a acestui termen. Însă se cunoaște un caz care a avut loc mai mulți ani în urmă când o femeie a fost însărcinată timp de 375 de zile. Fătul femeii se dezvolta mai lent decât într-o sarcină obișnuită și a avut nevoie de mai mult timp până să se nască, însă la final femeia a născut o fetiță absolut sănătoasă.
2. Uterul se mărește de 500 de ori în timpul unei sarcini
Uterul unei femei neînsărcinate arată ca o piersică, iar la finalul sarcinii ca un pepene verde. Deci se mărește cam de 500 de ori. Cel mai interesant e că la circa 2 luni după naștere uterul ajunge la forma sa inițială. Multe femei după naștere mai simt mișcări în burtă de parcă ar avea acolo un copilaș, însă de fapt acestea sunt mișcările uterului care își revine la forma inițială astfel.
3. În a doua parte a termenului de sarcină fătul produce la fiecare 24 de ore circa un litru de urină.
Însă o femeie nu ajunge să plesnească de la prea mult lichid amniotic în uter deoarece tot în această perioadă fătul parțial bea aceste lichide.
4. În ultimele 3 luni de sarcină, placenta produce hormonul estrogen într-o cantitate impunătoare.
Toate glandele unei femei neînsărcinate nu produc timp de 3 ani atâta estrogen cât produce placenta în ultimele 3 luni de sarcină. Totodată, pe toată perioada de sarcină placenta produce mai mult estrogen decât în tot restul vieții de după naștere va fi produs de sistemul endocrin al mamei.
5. Fătul simte gustul și mirosul mâncării consumată de mamă.
Gustul și mirosul mâncării întrebuințată de femeia însărcinată ajunge în lichidul amniotic în care se află copilul și despre care deja știm că este băut de acesta. Alimentele preferate de mamă în perioada de sarcină pot influența preferințele copilului pe viitor.
Mai multe curiozități puteți citi pe adme.ru.
Foto simbol: ro-mamma.com