Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

La 13 săptămâni de sarcină burtica devine mai vizibilă

La 13 săptămâni de sarcină burtica devine mai vizibilă

 

Formele curbate ale burticii tale încep să fie vizibile. Ăsta e un motiv frumos să etalezi starea ta şi să primeşti admiraţia celor din jur. E posibil să ai stări de somnolenţă, foame şi oboseală cronică. Sunt stări fireşti pentru această perioadă, deci ai tot dreptul să dormi şi să mănânci cât vrei.

Săptămâna a 13-a este prima din trimestrul al doilea. Fătul are deja toate organele formate şi o parte din ele sunt deja funcţionale. Sistemul nervos, care va coordona activitatea bebeluşului este acum în plină dezvoltare. Fătul are o lungime de circa 7,6 cm şi o greutate de circa 20 grame. În ciuda proporţiilor mici, în uterul tău există un copil complet format, care în lunile ce urmează va creşte în dimensiuni şi în greutate.

Dezvoltarea copilului

În această perioadă se poate face o ecografie morfologică (de primul trimestru) în care să se evalueze amănunţit dezvoltarea fetală. Se poate vedea dezvoltarea creierului, se evidenţiază plexurile coroide, ventriculii cerebrali, se măsoară diametrul biparietal, circumferinţa craniană. La faţă se poate identifica osul nazal, orbitele şi cristalinele.

Schimbările mamei

În această săptămână, apetitul tău sexual va creşte considerabil, iar tu te vei excita mult mai uşor, datorită unui flux sanguin foarte bun în zonele intime. Tot acum, partidele de sex sunt mai intense decât oricând, orgasmele mult mai pronunţate, deşi este posibil să începi să te simţi prea mare pentru sex. Dacă aşa stau lucrurile, ar fi cazul să îi explici partenerului tău că această reacţie nu este una de respingere şi că acest lucru ţine de faptul că nu te simţi deloc confortabil.

Sfaturi

Sigur, ai crescut destul de mult şi sportul deja devine din ce în ce mai greu pentru tine. Cu toate acestea, nu renunţa la el şi fă măcar un minimum de exerciţiu fizic, adică plimbă-te pe jos câteva minute pe zi. Mănâncă sănătos, evită băuturile cu un grad ridicat de aciditate şi bucură-te de fiecare zi care vine.

Nu trebuie să fie uitate nici o clipă măsurile care ţin de sănătatea mamei şi, implicit a copilului. Nu fuma şi evită locurile în care se fumează. Evită să atingi pisici, pentru că acestea îţi pot trimite toxoplasme, iar boala toxoplasmoză poate provoaca malformaţii congenitale copilului.

La recomandarea medicului trebuie să iei un supliment de vitamine şi minerale (acid folic, calciu, fier, zinc), pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copilului, dar vitaminele în pilule nu trebuie să înlocuiască hrana sănătoasă, legume, fructe, lactate şi carne. În mod normal, o femeie sănătoasă, care urmează o dietă echilibrată, nici nu ar trebui să apeleze la vitamine.

 

 

Foto: sfatulmamicilor.ro; aos.iacpublishinglabs.com

Share:

Articole recomandate