Paracetamolul în sarcină, periculos sau nu?
- 2016-02-04
- 5358
În timp ce unii medici îl recomandă ca fiind sigur pentru sarcină atunci când este administrat cu măsură, alții susțin că paracetamolul pune în pericol sănătatea fătului.
Pentru multe gravide de pe glob şi medicii care le urmăresc sarcinile, paracetamolul poate fi pastila salvatoare în cazul unei dureri de măsea, a unei răceli enervante sau a unei migrene. În plus, paracetamolul nu se eliberează pe bază de reţetă, aşa că este la îndemână pentru orice gravidă.
Chiar dacă spectrul simptomelor asupra cărora acționează este destul de larg, medicii recomandă administrarea acestuia cu prudență în timpul sarcinii. Paracetamolul trebuie administrat doar sub supravegherea unui medic!
Cele mai noi studii efectuate de specialişti relevă că paracetamolul poate reprezenta un pericol pentru bebeluşii de sex masculin, care se pot naşte, din pricina acestui medicament, cu testiculele necoborâte, ceea ce poate afecta viitoarea lor funcție de reproducere din perioada adultă. Mai mult ca atât, un al studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, a relevat că folosirea paracetamolului fără prea mari restricţii pe parcursul sarcinii poate să reducă nivelul de testosteron la bebeluşii de sex masculin.
Potrivit unui alt studiu, gravidele care iau paracetamol în sarcină prezintă un risc cu 21% mai mare să nască copii care suferă de astm sau probleme respiratorii.
Aceste riscuri prezentate în diverse studii nu au fost încă dovedite, astfel că nu exista o dovadă care sa ateste o relație de cauzalitate între administrarea paracetamolului și apariția astmului sau a reducerii nivelului testosteronului la bebelușii de sex masculin.
Totuși, medicii avertizează că autoadministrarea acestei pastile în absența supravegherii medicului, ar putea conduce la tot felul de probleme și complicații de sarcină. În plus, multe dureri ușoare de cap, dinți sau de altă natură pot fi tratate și cu ajutorul remediilor naturiste.
Foto: bellybelly.com.au