Medic pediatru: Copiii care folosesc degetul în locul suzetei dezvoltă infecții digestive, însoțite de diaree, vărsături sau febră
- 2021-04-16
- 16730
Imediat după naștere reflexul de supt este unul dintre primele pe care le are sugarul și pe care se bazează, mai ales în procesul de hrănire. Pentru unii nou-născuți suzeta între supturi (fie că este vorba de un copil alimentat la sân sau cu biberonul) poate fi cheia prin care aceștia se pot liniști.
Medicul pediatru, Dr. Irina Costache susține că nu există o părere unanim acceptată despre folosirea suzetei, de aceea părinții trebuie să cunoască toate indicațiile și contraindicațiile utilizării acestui obiect înainte de a-l folosi sau de a-i nega utilitatea.
Care sunt motivele pentru care suzeta este un obiect benefic?
- Suzeta oferă o distragere temporară, este de mare ajutor când copilul este supărat, s-a lovit, plânge din cauza oboselii, i se efectuează manevre dureroase medicale etc.
- Suzeta ajută în procesul de adormire. Suzeta poate liniști copilul și aceasta poate face parte din rutina somnului.
- Suzeta ajută sugarii în timpul zborurilor. Ei nu știu să înghită în sec la aterizare sau decolare pentru a atenua efectele schimbării de presiune, iar suptul ajută foarte mult în aceste situații.
- Suzetele pot fi aruncate la gunoi. În momentul în care părinții decid faptul că suzeta nu mai trebuie utilizată de către copil acestea pot fi îndepărtate definitiv. Dacă însă cel mic are obiceiul de a-și suge degetul, acesta poate fi mult mai greu eliminat. Suptul degetului aduce cu sine multiple dezavantaje printre care cele mai cunoscute sunt: riscul infecțiilor, atât digestive cât și locale, deformările gingivale dar și ale degetului, perpetuarea unui obicei nesănătos și la vârste foarte mari cu evidentele consecințe emoționale. În mod frecvent copiii care folosesc degetul în locul suzetei dezvoltă infecții digestive, însoțite de diaree, vărsături sau febră. La nivelul degetului apar frecvent panariții, celulite (infecții ale țesutului cutanat) din cauza micilor eroziuni apărute în timpul procesului de sucțiune și suprainfectare datorată bacteriilor care pătrund în acele leziuni. Inevitabil suptul degetului la vârste școlare se poate asocia cu stigmatizare din partea colegilor.
- Este cunoscut și demonstrat faptul că suzeta reduce mult riscul de moarte subită a sugarului, de aceea, la modul general, suzeta este recomandată de majoritatea societăților europene de pediatrie și este menționată în ghidurile acestora.
Care sunt aspectele negative ale utilizării suzetei la copil?
- Suzeta devine deseori un obiect folosit nu doar la adormire, ci pe toată perioada somnului. De cele mai multe ori, atunci când în somnul profund copilul pierde suzeta din gură, există riscul să se trezească din dorința de a o recupera, cu consecințe ușor de intuit: oboseala sugarului, dar și a întregii familii.
- Utilizarea îndelungată a suzetei poate cauza probleme dentare, dar utilizarea acesteia doar în primul an de viață nu a fost asociată cu această patologie. Suzeta pare a fi utilă și relativ sigură până la vârsta de 1 an, ulterior apar riscuri legate de alinierea incorectă a dinților în arcada.
- Utilizarea suzetei poate crește riscul otitelor medii ale copilului, mai ales în perioada în care este răcit și dezvoltă rinoree (îi curge nasul sau are nasul înfundat)
- La începutul alaptării suzeta poate perturba acest proces, sugarul putând confunda sânul cu suzeta, alimentându-se incorect. Suptul este un proces care implică efort și orice alt dispozitiv care se sucționează mai ușor poate fi preferat, chiar dacă nu aduce și aport alimentar. Pe termen lung, după primele 2-3 săptămâni de adaptare, suzeta nu mai interferează cu suptul, se creeză reflexe corecte.
Suzeta poate fi de ajutor multor familii, nu este un obiect interzis de societățile de pediatrie și este întotdeauna de preferat suptului degetului. Suzeta ajută la calmarea sugarilor, dar niciodată nu este de dorit a fi primul obiect folosit când un copil plânge sau este supărat, ci mai degrabă ultima resursă în astfel de situații.
Ideal ar fi ca folosirea suzetei să nu depășească primul an de viață, ulterior putând afecta atât dantura cât și vorbitul. Spre deosebire de deget, suzeta poate fi ușor sterilizată, se recomandă acest lucru în toată perioada în care este folosită. Sunt ideale suzetele dintr-o singură bucată pentru a evita accidentele, suzetele de mărime potrivită vârstei și schimbarea acestora cât de des este nevoie. Atât latexul, cât și siliconul, sunt materiale care sunt afectate de supt și trebuie înlocuite frecvent.
Se recomandă snururile potrivite ca lungime pentru suzetă. Sunt interzise cele prea lungi (pericol de sufocare prin strangulare) sau cele cu obiecte decorative (pietre de chihlimbar, bucăți de lemn cu diverse culori, forme, inscripționate cu numele copilului). Dincolo de primul an de viață, suzeta nu aduce aproape niciodată beneficii, mai ales în timpul zilei. Ține de părinți ca acest obicei să se finalizeze, cu răbdare, tact și fermitate.
Sursa: reginamaria.ro