Odoraș.

Odoraș.

MariMar

4 tipuri de intervenții chirurgicale pentru slăbit

4 tipuri de intervenții chirurgicale pentru slăbit

În cele mai multe cazuri, un stil de viață sănătos, compus dintr-o dietă echilibrată și un program regulat de exerciții fizice, poate menține o greutate optimă pe tot parcursul vieții. Totuși, în alte cazuri, de cauză medicală sau nu, kilogramele în plus ar avea nevoie de foarte mult timp și efort pentru a putea fi înlăturate. Conform reginamaria.ro există mai multe opțiuni terapeutice de tip chirurgical care pot accelera procesul de slăbire și pot aduce corpul, într-un timp foarte scurt, înapoi la proporțiile ideale.

În ce constă slăbitul prin operație

Operația de slăbit, numită în practica medicală și chirurgie bariatrică, reprezintă acel tip de intervenție invazivă prin care se urmărește pierderea unui număr considerabil de kilograme, cu scopul readucerii persoanei respective la o greutate ideală sau cel puțin în afara zonei de risc.

Acest mod de a slăbi se recomandă numai în cazul în care obezitatea este deja instalată, iar beneficiile aduse de intervenția chirurgicală depășesc riscurile asociate oricărei proceduri invazive (sângerare, infecție, complicații de tip trombembolic).

Cu toate că cea mai cunoscută intervenție este cea de bypass gastric și, uneori, se poate considera că este singura variantă, există mai multe opțiuni de a slăbi prin operație.

Optarea pentru una în defavoarea celeilalte se realizează împreună cu medicul chirurg ce deține istoricul medical, deoarece el poate evalua beneficiile și riscurile aduse de fiecare în parte.

Toate procedurile se realizează sub anestezie generală și, de cele mai multe ori, prin intermediul laparoscopului, reducând suprafața de țesut lezat. Altele se pot realiza cu ajutorul endoscopului (ex: balonul intragastric).

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru slăbit

Există mai multe tipuri de operații de slăbit. Cele mai întâlnite sunt:

Bypass gastric

Acest tip de procedură presupune realizarea unei mici „pungi” în partea de sus a stomacului. Punga se leagă de intestinul subțire și, astfel, restul stomacului este suntat (ocolit).  Rezultatul este necesitatea unei cantități mult mai mici de mâncare pentru a atinge starea de sațietate, reducând, implicit, aportul caloric.

Bandarea gastrică (ajustabilă)

Prin intermediul acestei proceduri, se formează tot un fel de pungă la nivelul zonei superioare gastrice, însă, în loc ca aceasta să fie separată de restul stomacului, se folosește o bandă ajustabilă. Astfel, această bandă poate fi strânsă mai mult sau mai puțin în perioada postoperatorie, în funcție de necesitățile pacientului.

Datorită formării acelei pungi care se umple mult mai repede decât ar fi făcut-o stomacul în mod normal, senzația de sațietate apare precoce și aportul caloric este mult scăzut.

Plicatura gastrică

Cu ajutorul plicaturii gastrice, o mare porțiune din stomac este înlăturată chirurgical, iar cea restanță este suturată pentru a forma un nou stomac. Cel rezultant are un volum mult mai mic, astfel că se va umple mult mai rapid, senzația de plenitudine va apărea mult mai repede, iar cantitatea de alimente consumate va fi mult mai mică.

Balonul intragastric

Această procedură presupune introducerea unui balon de silicon prin intermediul esofagului, până în interiorul stomacului, și ajută la umplerea unei părți a acestuia, astfel încât să existe mai puțin loc pentru alimente și sațietatea să fie atinsă mai repede.

Soluția este temporară, întrucât balonul poate fi lăsat maximum de 6 luni, ulterior, fiind extras.

Avantajele și dezavantajele fiecărui tip de intervenție

Slăbitul prin operație prezintă numeroase avantaje, dar și dezavantaje. Toate tipurile de proceduri sunt eficiente, însă întotdeauna trebuie cântărite riscurile și beneficiile fiecăruia în parte, înainte de a opta pentru o intervenție în favoarea celeilalte.

Medicul evaluează starea pacientului, ține cont de istoricul medical al acestuia și prezintă avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri. Totuși, trebuie să se aibă în vedere și preferințele pacientului.

În general, sunt importante câteva aspecte de bază:

  • Dacă scopul este de a slăbi rapid, atunci operația de bypass gastric și cea de plicatura gastrică sunt cele mai bune variante; de asemenea, aceste două metode sunt și cele mai eficiente în atingerea scopului de a slăbi, în special dacă acesta implică un număr considerabil de kilograme;
  • Riscul cel mai mare de complicații intra și postoperatorii se regăsește tot la operațiile de bypass gastric și de plicatura gastrică;
  • Bandarea gastrică, deși mai puțin eficientă, este o metodă reversibilă; astfel, dacă apar complicații, banda poate fi ajustată sau chiar înlăturată;
  • Balonul intragastric prezintă cel mai mic risc, întrucât abordul este unul endoscopic; totuși, fiind doar o soluție temporară (maximum 6 luni), obiectivul poate să nu fie atins suficient de repede.

Astfel, fiecare procedură prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. În cazul în care se preferă minimizarea riscurilor asociate unei intervenții chirurgicale, se exclud operațiile de bypass și plicatura gastrică și se optează pentru bandare sau chiar balon intragastric. Dacă obiectivul cel mai important este să fie pierdute cât mai multe kilograme în cât mai puțin timp, atunci bypass-ul și plicatura devin metodele de elecție.

Share:

Articole recomandate