În săptămâna a 32-a de sarcină bebelușul are toate simțurile dezvoltate
- 2017-07-07
- 5477
În săptămâna a 32-a de sarcină bebelușul cântărește mai mult de 1,5 kg și are toate simțurile dezvoltate. Află cum evoluează sarcina în această perioadă și ce schimbări se mai produc în organismul mamei.
Dezvoltarea bebelușului
În săptămâna 32 de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 1700 de grame și are circa 42 de centimetri în lungime. Este posibil ca în această perioadă să iei în greutate cam jumătate de kilogram pe săptămână și jumătate din această cantitate merge direct la bebeluș. De fapt, în următoarele 7 săptămâni, copilul va lua cam o treime sau o jumătate din greutatea totală de la naștere, pentru a se pregăti de viața din afara uterului. Pe măsură ce bebelușul acumulează masă corporală, pielea acestuia va deveni mult mai moale și mai catifelată.
Fătul are acum cele cinci simțuri dezvoltate. Poate distinge lumini puternice, poate auzi sunete puternice, poate simți mângâiatul, poate mirosi și poate simți gustul. Creierul fătului se formează încă. Bebe își petrece cea mai mare parte din timp dormind. Tot acum face și mișcările pe care le va folosi imediat după naștere. Exersează respiratul, suptul, clipitul, sughițul și alte reflexe care îl vor ajuta să se adapteze la viața din afara uterului. Fătul are degete la picioare și la mâini.
Schimbările mamei
Până în săptămâna 32 de sarcină ai cu 50% mai mult sânge în corp, semn că toate vasele tale de sânge, dar și cele ale micuțului, sunt iritate. Fii atentă la felul în care reacționează organismul tău și, dacă simți că te sufoci sau nu ai aer, tot ce trebuie să faci este să te odihnești. Totodată, din cauza faptului că acumulezi în greutate, s-ar putea să înceapă să te doară spatele și fesele. Șoldurile se vor lăți în continuare pentru a asigura o bună stabilitate bebelușului, așa că este posibil să simți o durere destul de acută în zona pleviană.
Sfaturi
- Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi;
- E timpul să te informezi în legătură cu durerile din timpul travaliului și să alegi cea mai bună metodă de diminuare a lor;
- Gândește-te la un nume pentru bebelușul tău;
- Nu neglija vizitele la medic;
- Stai departe de produsele care ar putea să declanșeze reacții alergice. Dacă știi că ai intoleranță la un produs anume ține cont de faptul că pe perioada sarcinii sensibilitățile se acutizează, ceea ce înseamnă că poți dezvolta reacții alergice imediat;
- Nu ridica obiecte grele;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: ivona.bigmir.net; copilul.ro
Informații: copilul.ro; qbebe.ro