În săptămâna a 20-a de sarcină poți afla sexul bebelușului tău

În săptămâna a 20-a de sarcină poți afla sexul bebelușului tău

Săptămâna a 20-a marchează mijlocul perioadei de sarcină. Acum deja poți afla cu siguranță ce se află în burtica ta, o fetiță sau un băiețel. Indiferent de sexul copilului trebuie să te bucuri din plin de aceste fericite momente din viața ta.

Dezvoltarea copilului

În săptămâna a 20-a de sarcină, bebelușul tău cântărește aproximativ 270-300 de grame și măsoară circa 25 de centimetri de la cap până la călcâie. Bebelușul începe deja să înghită pentru a-și exersa sistemul digestiv. Are încă suficient spațiu în uter, așa că îl vei simți cum se mișcă și se răsucește din ce în ce mai puternic și mai des, îl vei simți și cum sughiță. Bebelușul își creează propria terapie de somn și în multe din cazuri aceștia preferă o poziție anume. Dacă ești atentă, vei vedea care este perioada lui de activitate și care este cea de odihnă chiar dinainte să se nască. Din acest moment bebe își va depune întreaga energie pentru a depozita grăsime, ca și tine, de altfel. Dacă vei avea fată, uterul ei este complet format, iar ovarele adăpostesc 7 milioane de ovule primitive. Dacă vei avea băiat, testiculele lui au început să coboare din abdomen către scrot.

Schimbările mamei

În această perioadă ai putea să începi a simți mișcările bebelușului în burtică. Acestea se vor simți ca bătăile aripilor unui fluture sau ca niște slabe impulsuri repetate în abdomenul tău inferior. Faptul că simți mișcările bebelușului îți va aduce un sentiment unic de fericire și te va face să te atașezi de el. Vergeturile încep să devină din ce în ce mai evidente, de aceea ar trebui să ai grijă să folosești creme speciale. Din cauza hormonilor, în această perioadă s-ar putea să îți apară acnee, pilozitate excesivă sau diferite eczeme ale pielii. Totodată, vei observa că datorită vitaminelor prenatale și a hormonilor de sarcină, părul se va îndesi și firul va deveni mai gros, unghiile vor deveni mai tari și pielea mult mai elastică. Posibil să ai parte de mici indigestii în această perioadă, de scurgeri vaginale mai intense, ele având rolul de a menține un echilibru al bacteriilor bune în vagin. Tot în această perioadă este posibil să observi că ți se lățesc picioarele, așa încât să nu te mai încapă pantofii. Buricul începe să iasă în exterior, și asta deoarece uterul începe să împingă abdomenul în față.

Sfaturi

- Dacă ai aflat deja sexul copilului, împreună cu partenerul tău începeți să faceți o listă cu numele care vă plac;

- Mănâncă șase mese mici pe zi și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita indigestia și balonarea;

- Fă plimbări dese, în aer liber, care să îți pună circulația în mișcare, vei evita astfel și migrenele, și apariția inflamațiilor;

- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;

- Alege să porți haine comode, în care să te simți liberă.

Foto: copilul.ro; amorez.com; Informații: copilul.ro; qbebe.ro

Adaugă comentariu