Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

7 lucruri pe care trebuie să le știe orice mamă

7 lucruri pe care trebuie să le știe orice mamă

Odată cu apariția unui copil în familie, viziunile femeii asupra multor lucruri se schimbă. Iar pe lângă fericirea imensă pe care o trăiesc mamele, apar și diverse responsabilități pe care trebuie să și le asume. Pentru a te simți împlinită alături de copilașul tău, dar și pentru a face față unor situații mai dificile, ar trebuie să conștientizezi unele lucruri. Câteva dintre ele, le poți citi mai jos!

1. Cărțile despre educație, nu cunosc toate răspunsurile la întrebările tale, și nu toate sfaturile scrise în ele se potrivesc copilului tău. Și asta nu deoarece cărțile sunt scrise prost, sau voi sunteți unici. Pur și simplu, sunt perioade când copiii se comportă rău, iar mamele nu știu cum să facă față acestor situații. Isteria la copii, dar și neputința mamei de a se isprăvi în astfel de cazuri încă nu este un motiv de a te considera o mamă rea.

2. Toate mamele au nevoie de pauze și uneori obosesc de copiii lor, și asta deoarece maternitatea poate fi plictisitoare și obositoare. Trebuie să eviți ideea că a fi mamă înseamnă doar să trăiești sentimente de fericire și dragoste. Conștientizează faptul că sentimentele negative fac și ele parte din viața ta și că oboseala uneori este de neevitat. Pentru a trece peste aceste etape încearcă să te odihnești, să ceri ajutorul celor apropiați, să faci ceva plăcut pentru tine și nu doar pentru copil.

3. Vinovăția – este un oaspete frecvent la mămici. Te temi că: nu petreci suficient timp cu copilul, nu reușești să-l duci la diferite activități de dezvoltare, nu ai posibilitatea să-i cumperi ceva etc. Lista va fi individuală pentru fiecare mamă în parte, dar trebuie să știi că vinovăția nu te va face să devii mai bună și nici nu îți va simplifica viața. Psihologii sunt de părere căci emoțiile negative pe care și le creează mămicile, de fapt, distrug relația cu copiii. Mamele ar trebui mai întâi de toate să-și valorifice punctele forte, căci cu siguranță au foarte multe.

4. Fiecare mamă are momente când nu are suficientă forță pentru a face curățenie ideală. Același lucru și cu gătitul, spălatul, călcatul etc. Reține! Nu este posibil să reușești chiar totul, și asta este absolut normal.

5. Mamele au obiceiul de a se compara cu alte mămici din anturajul lor, fapt contraindicat. A te compara cu altcineva înseamnă să îți trăiești viața după modelul cuiva, ceea ce poate duce la depersonalizare. Plus la toate, omul are obiceiul de a se compara doar cu cei care sunt mai presus ca ei. Astfel ești pus în situația de a trăi mereu cu regrete și dorințe. Cel mai bine este să te bucuri de propria familie și să lucrezi asupra propriei tale personalități pentru a deveni tu însăși un exemplu pentru cei din jur.

6. Toate mamele au nevoie de sprijin și de încurajări. Este ceva absolut normal ca femeile, și în special mamele să aibă nevoie de afecțiunea celor din jur, și asta deoarece acestea își dedică toată energia și dragostea pentru a le oferi copiilor ceea ce este mai bun. Astfel, pentru a-și reîncărca bateriile, mamele au nevoie să primească emoții și încurajări de la cei apropiați. Spuneți-le și lor asta!

7. Fiecare mamă are parte și de zile rele... Chiar și atunci când faci o planificare detaliată a timpului și depui efort pentru ca totul să fie bine, totul poate merge de-a îndoaselea. Însă așa este viața, și cel mai important lucru este să nu uităm că se asemănă cu o zebră: după dungile negre sunt cele albe.

Foto: focusky.com

Share:

Articole recomandate