În săptămâna a 25-a de sarcină bebelușul tău este cât o rădăcină de țelină
- 2017-05-12
- 7077
Săptămâna 25 de sarcină aduce cu sine o mulțime de momente frumoase pentru mamă, dar și câteva mai puțin plăcute. Continui să observi cât de rapid se dezvoltă bebelușul tău și îți faci planuri frumoase de viitor, dar totodată pe confrunți cu mâini umflate și observi că începi a obosi din ce în ce mai repede.
Dezvoltarea copilului
În săptămâna 25 de sarcină, bebelușul tău cântărește aproximativ 600 de grame și are 34 de centimetri în lungime. Grăsimea continuă să se acumuleze sub pielea subțire a bebelușului, iar în această perioadă într-un ritm mult mai accelerat. Pe măsură ce bebe „se îngrașă” și tu vei lua în greutate mai mult. Deoarece grăsimea se acumulează sub piele, aceasta începe să se întindă și să devină mai puțin ridată. De asemenea, aspectul roșietic al pielii dispare.
La nivelul pielii se dezvoltă receptori pentru simțul tactil – bebelușul va simți atingerile la naștere, dar și receptorii pentru durere, cald și rece. Tot în această perioadă bebelușului tău începe să-i crească și mai mult păr, și dacă ai putea să-l vezi, ai putea chiar să-i distingi culoarea și textura. Mâinile bebelușului sunt complet formate, iar degetele au unghiuțe care cresc. Când se va naște, vei fi surprinsă să descoperi că unghiile bebelușului sunt destul de mari, dar încă moi, deși se poate zgâria cu ele.
Fătul își poate îndoi acum degetele și poate strânge pumnii. Mai poate folosi mânuțele pentru a descoperi diferite părți ale corpului, poate să își împreuneze mâinile, să bage pumnul sau degetele în gură, exersând reflexul suptului. Ochii bebelușului încă se formează și pleoapele sunt foarte fine. Procesul de dezvoltare a vederii durează și după naștere.
Schimbările mamei
Vei resimți dureri acute la nivelul picioarelor și a zonei coxale din cauza presiunii exercitate de sarcină asupra sistemului tău osos. În unele cazuri, atunci când cel mic apasă pe pelvis și implicit pe nervii pelvieni ai mamei, aceasta poate suferi de sciatică. Astfel, s-ar putea să simți durere de fiecare dată când vei pune piciorul pe pământ.
Nu există niciun fel de tratament pentru această problemă, însă totul o să dispară imediat după ce bebelușul vine pe lume. Dacă ți se pare că durerea e insuportabilă, încearcă să aplici gheață pe zona afectată, dormi pe o saltea rigidă, evită efortul și nu merge pe jos mai mult decât e cazul. Tot în această perioadă s-ar putea să observi câteva scurgeri vaginale, dureri de spate, crampe abdominale și contracții nedureroase.
Sfaturi
- Continuă să mănânci cantitatea de calorii suficiente pentru organismul tău și să ai un regim alimentar echilibrat;
- Nu fă exerciții fizice dacă te simți foarte obosită;
- Nu pune picior peste picior – această poziție întrerupe circulația la nivelul membrelor inferioare;
- Pentru durerile de spate poți face gimnastică și masaj. La gimnastică este interzis să stai așezată pe burtă, iar pe spate nu se recomandă;
- În cazul în care simți că ceva este în neregulă sună medicul și întreabă-l ce e de făcut;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: thiagoecamila.com.br; copilul.ro
Informații: copilul.ro; qbebe.ro