Cauze de ce bebelușul poate refuza sânul
- 2018-07-05
- 4253
Chiar dacă este un sentiment extrem de neplăcut ca bebelușul să refuze sânul, se poate întâmpla și acest lucru. Este doar felul prin care îți spune că ceva nu este bine. Cu puțină răbdare și ajutor, vei fi în stare să afli care sunt nevoile lui.
Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că sunt multe motive pentru care copilul ar putea să nu-și dorească să fie alăptat:
- I se pare dificil să se prindă cum trebuie de sân și nu obține o „gură plină” de la sânul tău pentru a se hrăni. Ar putea refuza sânul de frustrare.
- Bebelușul ar putea avea nevoie să i se amintească cum să se hrănească corespunzător. Perfectarea oricărei abilități are nevoie de repetiție.
- Copilul ar putea avea o durere la nivelul gâtului (torticolis) ceea ce ar putea ca alăptarea pe o parte să fie mai dureroasă decât pe cealaltă. Dacă observi că bebelușul refuză doar un sân, cere sfatul medicului pediatru.
- Suferă de reflux gastroesofagian și asociază alăptarea cu durerile.
- Simte durere la nivelul gurii, probabil din cauza unei infecții, a unei afte sau a unei răceli.
- Este răcit, are nasul înfundat, ceea ce îl împiedică să respire bine în timpul alăptatului.
- Are o infecție a urechii ce îi dă dureri în timpul suptului.
- Îi apar dinții.
- S-a redus depozitul de lapte, unul din motive fiind introducerea alternativă a formulei de lapte praf.
- Copilul este repede distras de zgomote sau este întrerupt în timp ce este alăptat.
- Te-a mușcat în timpul unei mese și a rămas surprins de răspunsul tău.
- Trece printr-o perturbare majoră a rutinei sale, cum ar fi mutarea într-o nouă casă sau întoarcerea ta la job.
Cum să-l fac să mănânce din nou?
Urmărește semnele prin care bebelușul îți arată că îi este foame. Dacă deschide și închide gura, scoate zgomote ca atunci când suge, deschide ochii mari sau întoarce capul către tine, acestea sunt semnele de foame. Dacă sesizezi din timp aceste semne, eviți un plâns de foame al copilului. Dacă copilul ajunge în criză, va fi mai greu să-l hrănești apoi.
Oferă-i copilului posibilitatea să aibă cât mai mult contact piele la piele înainte de alăptare.
Dacă porți bebelușul într-un suport special înainte de a-l alăpta, îi vei oferi posibilitatea să stea cât mai lipit de tine. Ar putea chiar să prefere să îl alăptezi în timp ce-l legeni sau te plimbi cu el.
Încearcă mai multe poziții diferite de alăptat, pentru că unele s-ar putea să i se pară mai confortabile decât altele.
Pentru a avea un flux mai bun de lapte, înainte de alăptare, aplică-ți comprese călduțe pe sâni. O picătură de lapte pe sân s-ar putea să-i trezească pofta celui mic.
Încearcă să-i oferi sânul atunci când este pe jumătatea dormit.
Încearcă să-l alăptezi undeva unde este liniște, departe de zgomotele de fundal sau alte lucruri care ar putea să-l distragă.
Cum te comporți cu bebelușul care refuză sânul?
Oferă-i extra atenție și dragoste și încearcă să-i păstrezi rutina.
Contactul piele cu piele vă va calma pe amândoi. Căldura pielii și faptul că îți simte corpul relaxat îl va ajuta să se concentreze pe procesul de hrănire.
Dacă ești îngrijorată că bebelușul nu mănâncă destul și se deshidratează, urmărește câte scutece udă pe timpul unei zile și comunică acest lucru medicului său pediatru. Vei ști că mănâncă suficient atunci când udă între 5 și 8 scutece pe zi.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: 9moths.ru