Istoria unei mame cu zece copii...

Istoria unei mame cu zece copii...

După ce a crescut şi trimis prin lume proprii copii, Vera Zgureanu din s. Condrăteşti, Ungheni, a rămas cu casa goală şi inima tânjind de dor. Nu putea accepta ideea că anii când era încojurată de râsete şi zbenguieli de copii s-au dus. Soarta a vrut ca femeia să cunoască o familie de Asistenţi Parentali Profesionişti (APP) din satul vecin, iar de aici şi până la personalizarea acestei experienţe, a fost o nimica toată. Suţinută de soţ, femeia a urmat paşii necesari ceruţi de legislaţia în vigoare, şi din 2013 a devenit asistent parental profesionist cu acte în regulă. 

Tot în 2013 familia Zgureanu l-au primit în sânul lor pe primul copil – primul, nu şi ultimul, pentru că până astăzi, doamna Vera împreună cu soţul ei au crescut şi educat tocmai zece copii. Chiar dacă o bună parte din ei, au venit şi au plecat pe rând, fiecare a lăsat în inima lui „tanti” sau „mama Vera”, aşa cum îi spun ei, un zâmbet, o vorbă caldă, o amintire de afecţiune. “Copiii singuri decid cum vor să-mi spună. Tanti Vera sau Mama Vera. De fapt, aceasta este prima alegere pe care copiii o fac când păşesc pragul casei noastre, iar noi le-o respectăm, oricare ar fi ea" – povesteşte femeia.

Nu regretă nici pentru o clipă decizia de a se angaja într-un Serviciu APP, pentru că a ştiut de la bun început că în casa lor, fiecare copil va fi (şi este!) tratat cu multă dragoste şi respect de către toţi membrii familiei.

 

APP nu este doar un serviciu temporar. Este un model de familie.

"Pentru a creşte fericiţi, copiii au nevoie de un mediu sigur de dezvoltare, dar mai presus de orice, ei au nevoie de un exemplu de familie, pe care noi încercăm să li-l oferim”, explică Vera Zgureanu.

Deşi Serviciul APP oferă suport temporar destinat copiilor care, într-un moment dat al vieţii, nu au un mediu de familie şi care ajung să locuiască în plasament în familia unor persoane totalmente necunoscute lor până acum, despărţirea dintre copii şi asistenţii parentali profesionişti se petrece mereu cu lacrimi. “Legătura dintre noi, asistenţii parentali profesionişti, şi copiii pe care i-am avut în plasament, nu s-a întrerupt odată cu plecarea acestora. Cu prima ocazie, copiii revin cu un sunet, iar atunci când este posibil, vin şi în vizită, să ne revadă pe noi, cei care, cândva, le-am oferit o casă şi o familie” – ne confesează doamna Zgureanu.

 

APP – un angajat să crească Oameni

Nu salariul lunar pe care îl primeşte în calitate de asistent parental profesionist este cel mai important pentru Vera Zgureanu. Contează să găsească limbă comună cu copilul aflat în plasament, să-i ofere toată grija necesară. De altfel, “Mama Vera” ştie cu lux de amănunte ce îi place şi ce nu-i place micuţului pe care îl are în plasament acum; ştie care îi sunt preferinţele şi planifică, împreună, evenimentele din viitor, iar pentru că ziua de naştere a băiatului se apropie curând, deja au definitivat şi meniul care va fi pe masa de sărbătoare.

Femeia ne spune că provocarea acestei meserii este de a reuşi să convingi copilul să facă ceea ce este corect, să îi îndrepţi paşii pe un drum bun în viaţă, să îl ajuţi să devină Om. Ea crede cu tărie că dacă copilul este ajutat, la momentul potrivit, să meargă pe calea cea bună, atunci amprenta unei experienţe nefericite pe care a trăit-o, la un moment dat, nu îi va influenţa negativ viitorul. “Toţi copiii sunt egali. Nimeni nu trebuie să se simtă diferit, doar pentru că, la moment, nu au o familie a lor. Pentru aceasta suntem noi – APP – să le umplem acest gol, să le oferim afecţiunea şi îngrijirea adecvată”.

O altă convingere a doamnei Vera este că va mai lua copii în plasament. Simte că inimă ei de mamă încă poate încălzi multe suflete de copii. Şi cum lucrurile bune se răspândesc repede, exemplul dumneai a fost urmat şi de alte familii din comunitate, semn că APP este un serviciu susţinut şi încurajat de autorităţile publice locale din Ungheni.

 

Articol realizat în parteneriat cu organizaţia “Parteneriate pentru fiecare”

Adaugă comentariu