Ginecolog: Sindromul ovarului polichistic nu reduce la zero şansele unei sarcini!

Ginecolog: Sindromul ovarului polichistic nu reduce la zero şansele unei sarcini!

Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog, susține că sindromul ovarului polichistic nu reduce la zero şansele unei sarcini. Sindromul dat este o boală genetică. Se moşteneşte de la mamă sau de la rudele acesteia, aşadar predispoziţia este mai ales pentru femeile cu ascendenţi care prezintă deja acest sindrom. Se manifestă, în general, de la pubertate sau de la o vârstă tânără, spre exemplu, situată între 20-24 de ani, dar, sigur, sunt cazuri în care apar şi mai târziu.

Această boală nu se vindecă. În schimb fenomenele conexe, spre exemplu cele de o aşa-zisă „masculinizare”, acnee, seboree şi altele asemenea, se tratează relativ simplu, prin medicaţie sau chirurgie laparoscopică. În ceea ce priveşte sarcina, da, pacientele care prezintă acest sindrom al ovarului polichistic o pot obţine. Soluţia este tratamentul. Au fost şi cazuri în care sarcina a apărut spontan, chiar dacă femeia suferă de acest sindrom.

Diagnosticul se stabileşte prin examen ecografic transvaginal şi dozări hormonale. Frecvent, această boală ovariană şi de metabolism este însă confundată sau diagnosticată incorect, situaţie care creează confuzie pacientei şi în urma căreia apar recomandări pentru medicaţie inadecvată. Trebuie diferenţiat clar „sindromul ovarului polichistic” de aspectele ecografice de ovar polifolicular. Doar sindromul ovarului polichistic are impact asupra fertilităţii şi metabolismului, celelalte fiind doar aspecte ecografice fără semnificaţie pentru sănătatea reproductivă a femeii respective. Cel mai probabil, aspectul caracteristic apărut în urma investigaţiilor va fi de ovar mare, cu mai mult de 12 foliculi pe fiecare ovar, cu diametru de 8-10 mm, dispuşi în formă de coroană.

Sindromul ovarului polichistic se asociază de obicei cu menstre anormale, adică mai rare, chiar la câteva luni, subfertilitate, exces ponderal, sindrom de hiperandrogenism, mai precis exces de păr pe corp, seboree, acnee, căderea părului etc. Femeile care au menstruaţii neregulate, care observă că slăbesc cu dificultate chiar şi cu regim alimentar, şi care prezintă şi una sau mai multe dintre simptomele pe care le-am menţionat anterior, pot merge la control, pentru a investiga prezenţa acestui sindrom.

Pacientele care suferă de sindromul ovarului polichistic necesită monitorizare de lungă durată.

 

Sursa: csid.ro; doctorberezovska.com

Adaugă comentariu