Odoraș.

Odoraș.

Motivele pentru care viitorii tătici ar trebui să renunţe la fumat

Motivele pentru care viitorii tătici ar trebui să renunţe la fumat

Și dacă riscurile la care sunt supuși bebelușii încă din burta unei mame fumătoare sunt mai cunoscute, iată că și bărbaţii ar trebui să renunţe la fumat cu câteva luni înainte de conceperea copiilor. Conform unui studiu american în care au fost implicați mai mulți bărbați fumători, s-a ajuns la concluzia că fumatul poate afecta ADN-ul bebeluşilor, chiar dacă mama duce un mod sănătos de viață.

Medicii din echipa coordonată de Julian Laubenthal de la School of Life Sciences din cadrul Universităţii Bradford din Marea Britanie au recoltat sânge şi spermă de la bărbaţi din 39 de familii originare din Grecia şi Marea Britanie, în perioada în care a avut loc conceperea bebeluşilor, dar şi probe de sânge de la mame şi de la bebeluşi, la naştere. ADN-ul din fiecare probă a fost apoi analizat pentru a detecta eventualele modificări suferite la nivelul anumitor gene asociate unui risc ridicat de cancer.

Pe lângă informaţiile referitoare la consumul zilnic de ţigări, părinţii au precizat şi alte informaţii precum vârsta, greutatea, profesia şi stilul de viaţă (consumul de alcool şi de suplimente alimentare, printre altele), pentru ca autorii studiului să poată analiza efectele expunerii la tutun asupra ADN-ului bebeluşilor, independent de alţi factori.

La sfârşitul studiului, cercetătorii au observat alterări ale ADN-ului la bebeluşii născuţi dintr-un tată fumător. Ei au ajuns astfel la concluzia că alterările provocate de fumul de ţigară sunt transmisibile de la tată la copil, probabil prin spermă. Studiile precedente au arătat într-adevăr că fumul de ţigară alterează ADN-ul prezent în celulele spermatice. Oamenii de ştiinţă au detectat de altfel modificări genetice la bebeluşii ale căror mame erau fumătoare, confirmând astfel numeroase rezultate deja făcute publice.

De asemenea, copiii părinților fumători sunt expuși fumatului pasiv, iar drept consecințe apar diferite probleme de sănătate.

Copiii, ai căror plămâni sunt încă în dezvoltare, și care inspiră fum de țigară, sunt grav afectați de cele peste 250 de substanțe chimice, toxice, cancerigene, precum azotatul de arseniu sau acidul cianhidric, iar printre primele consecințe sunt:

- nou-născuții au de cele mai multe ori o greutate mai mică la naștere, această fiind în jur de 2500 de grame.

- rata mortalității copilului în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naștere este mai ridicată în cazul părinților fumători.

- copiii au o predispoziție mai mare să se îmbolnăvească în primul an de viață.

- risc crescut de apariție a „morții subite" cauzată, se pare, de pauzele lungi între respirații.

- sunt mai predispuși alergiilor, infecțiilor ale lămânilor, inimii, etc.

 

Ce trebuie de făcut?

Evident, să renunți la fumat, iar în timp ce te lupți pentru a înlătura viciul, încearcă să îl ții cât mai departe pe copil de fumul de țigară, respectând câteva mici reguli:

- nu fuma niciodată în preajma copilului.

- expiră fumul în sus.

- nu fuma niciodată în mașină, dacă cel mic este transportat cu aceasta.

- alege locuri unde nu se fumează atunci când ieși la joacă, la plimbare, la cumpărături etc. cu copilul.

 

 

Sursa: mediafax.ro, qbebe.ro

Share:

Articole recomandate