Trucuri prin care îți ajuți copilul să doarmă toată noaptea
- 2019-05-23
- 40965
Să facă astfel încât bebelușul să doarmă bine noaptea este o provocare pentru mulți părinți. La drept vorbind, este normal ca bebelușul să se trezească de câteva ori pe noapte până începe să-și formeze o rutină de somn. Există însă câteva strategii simple, dar eficiente, cu ajutorul cărora îl poți face pe copil să doarmă o noapte întreagă fără să se trezească din oră în oră.
Înainte de a-l pune la somn, verifică dacă copilului îi este foame și hrănește-l. Fie că îl alăptezi sau îl hrănești cu biberonul, e important să-i astâmperi foamea înainte de a-l culca.
Este absolut normal ca micuții să nu vrea să meargă la culcare atunci când vine ora pentru somn. Stabilește însă o rutină distractivă, care să-l ajute să recunoască momentul când trebuie să se culce. Citește-i o poveste, petrece câteva minute cu el, jucați-vă înainte de somn. Poți crea un tablou cu imagini care să ilustreze activitățile pe care trebuie să le faceți înainte de culcare: joacă, spălat, o poveste și somn.
Probabil te gândești că dacă îl pui să se culce devreme, te va ține apoi trează toată noaptea. Experiența arată că acei copii care se culcă în jurul orei 20.00 dorm bine toată noaptea și se trezesc abia dimineață, după cel puțin 10 ore de somn. De aceea, stabilirea unei rutine de somn încă din primele luni de viață îi va face ulterior mult mai simplă adaptarea la programul de grădiniță și școală.
Nou-născuții, în general, rămân treji, în liniște, pentru intervale de timp cuprinse între 20 și 30 de minute. în jur de 3-4 luni, acest interval de timp va crește la aproximativ o oră. Cunoscând aceste informații, vei ști când este timpul să schimbi bebelușul și să-i dai lapte, astfel încât să poată dormi liniștit cât mai mult timp.
Pentru un bebeluș și chiar și pentru un copil de 2-3 ani, totul în jurul sau este o noutate și o sursă de stimulare a simțurilor. Din acest motiv, când vine timpul să doarmă, evită ca în câmpul său vizual să existe elemente care îi distrag atenția și care îl împiedică să stea liniștit și să se pregătească de somn. Pregătește-i un spațiu relaxant, curat, cu o temperatură plăcută și fără obiecte deosebit de colorate sau zgomotoase în jur. În acest fel, mintea lui se va putea relaxa într-un timp scurt.
Sursa: copilul.ro; sleep-expert.ru