Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Ungaria schimbă legea privind avortul. Femeile sunt obligate să asculte bătăile inimii fetale înainte de procedură

Ungaria schimbă legea privind avortul. Femeile sunt obligate să asculte bătăile inimii fetale înainte de procedură

Femeile din Ungaria care vor fi obligate să „asculte bătăile inimii fetale” înainte de a trece prin procedura unui avort, potrivit unui nou decret emis de guvernul premierului de extremă dreapta, Viktor Orbán. Noua lege a intrat în vigoare de pe data de 15 septembrie 2022, transmite totuldespremame.ro

Autoritățile maghiare speră ca prin această măsură să reducă numărul de avorturi. „Aproape două treimi dintre maghiari asociază începutul vieții unui copil cu primele bătăi ale inimii”, a declarat Ministerul de Interne Sándor Pintér.

Guvernul Orbán a promovat „valorile tradiționale ale familiei” și a introdus o serie de măsuri menite să stimuleze creșterea natalității în țară încă din 2010 când a venit la putere. Cu toate acestea, până acum nu au intervenit asupra legilor relativ liberale privind avortul.

O legislație similară a fost introdusă în multe state din sudul SUA, cum ar fi Texas și Kentucky, cerând femeilor să audă „bătăile inimii fetale” înainte de a accesa avortul. Acest pas ar face parte dintr-un „consimțământului informat” din partea femeilor. Medicii din aceste state spun că utilizarea termenului „bătăi ale inimii fetale” este inexact din punct de vedere medical.

Legea avortului în Ungaria, neschimbată de 30 de ani

În Ungaria legislația privind avortul nu s-a mai modificat din 1992. Potrivit acesteia întreruperea de sarcină se poate efectua în primele 12 săptămâni din motive medicale sau sociale. În cazurile în care fătul are probleme acesta poate fi efectuat în orice moment al sarcinii.

Cu toate acestea, o femeie care solicită un avort are nevoie de o scrisoare de la un ginecolog care să confirme sarcina și trebuie să meargă la un consilier de familie de două ori, la cel puțin trei zile distanță. Acesta îi va oferi consiliere cu privire la adopție și ajutoare de stat pentru mame. După ce trece prin acest proces poate primi o trimitere pentru un avort la un spital.

Noua legislație este o extensie a politicilor guvernamentale anti-avort, care vizează creșterea natalității, a declarat Noá Nógradí de la Patent, o organizație maghiară pentru drepturile femeilor.

Întreruperile de sarcină greu de făcut și înainte de noua lege

„În Ungaria, avortul este larg acceptat în societate. Statistic, două treimi dintre maghiari nu ar dori să existe restricții suplimentare privind această procedură. Pentru că Guvernul nu poate scoate în afara legii procedura peste noapte, face o serie de pași mici spre restricții mai dure care pot trece mai ușor”, a spus ea.

Nógrádi a adăugat că avorturile legale au devenit din ce în ce mai dificile, pe măsură ce sesiunile de consiliere obligatorie au devenit din ce în ce mai agresive și dificil de programat. „Se poate observa cu ușurință în comunicarea guvernului că a devenit mai dur în ceea ce privește atribuirea femeilor a rolului de procreere și de îngrijitor al familiei”, a mai spus Noa.

Majoritatea experților medicali consideră că termenul „bătăi ale inimii fetale” induc în eroare atunci când se referă la primele săptămâni de sarcină. Sunetul auzit în timpul ecografiilor timpurii este generat de aparatul cu ultrasunete . Mai mult, studiile au arătat că ridicarea unor astfel de obstacole pentru întreruperea sarcinii îngreunează accesul la avorturi legale și sigure. 

Legile anti-avort din Europa

În majoritatea țărilor europene, femeilor li se permite legal să facă avort la cerere, Malta fiind singurul stat din UE care interzice complet această procedură. Cu toate acestea, în Polonia, Tribunalul Constituțional a anulat dreptul femeilor de a întrerupe sarcina în 2020, hotărând că femeile pot face avort numai în cazuri de viol, incest sau dacă viața lor este în pericol.

Polonia din epoca sovietică a oferit unul dintre cele mai largi acces la avort din Europa și a devenit o destinație pentru femeile care solicitau avort. Dar după prăbușirea Uniunii Sovietice și sub influența Bisericii Catolice, Parlamentul polonez a adoptat în 1993 una dintre cele mai stricte interdicții ale Europei, afirmând că „fiecare ființă umană va avea un drept inerent la viață din momentul concepției”.

A permis trei categorii de excepții: pericol pentru sănătatea sau viața mamei, viol sau incest, anomalii fetale severe.

Polonia: pedepse grave pentru femeile care fac avort

În ciuda protestelor în masă , interdicția a fost înăsprită în 2021 de Partidul naționalist Lege și Justiție, eliminând excepția cea mai folosită – anomaliile fetale – care au reprezentat aproape toate cele aproximativ 1.000 de avorturi legale pe an. Se estimează că între 100.000 și 150.000 de avorturi ilegale au loc în fiecare an în țară, spun activiștii.

Restul excepțiilor sunt problematice pentru solicitanții de avort. Victimele de viol se confruntă cu un termen limită de a 12-a săptămână de sarcină și au nevoie de un certificat de la un procuror, care însă se obșine greu. Definiția a ceea ce constituie un risc „grav” pentru sănătatea unei femei este prea vagă pentru ca medicii să acționeze întotdeauna cu hotărâre. 

Share:

Articole recomandate