7 beneficii pe care le aduce copilului jocul cu plastilina
- 2019-07-25
- 5645
Plastilina este mult mai mult decat un joc de divertisment cu beneficii multiple asupra copiilor. Astfel, îi îndemnăm pe părinți să vadă care sunt aceste beneficii și să nu ezite să cumpere un set de plastilină și să se joace împreună cu cel mic.
7 beneficii pe care le aduce jocul cu plastilina:
1. Dezvoltă creativitatea
Experții recomandă să oferim copilului tot felul de materiale care să-i permită să creeze din nimic sau să dea formă ideilor pe care le are. Printre aceste materiale se numără markerele, creioanele colorate, acuarelele, vopseaua cu degete și bineînțeles, plastilina.
2. Stimulează simțurile
Modelarea plastilinei permite copilului să descopere prin atingere o mare varietate de forme geometrice și texturi. Dar stimulează și alte simțuri, cum ar fi vederea (prin culori, de exemplu) și mirosul, deoarece, în general, mirosul de plastilină este plăcut.
3. Lucrează motricitatea
Abilitățile motorii fine implică utilizarea tuturor mușchilor mâinilor. Astfel, copilul mic își va pregăti mâinile pentru utilizarea instrumentelor de scris. Dar modelarea plastilinei duce și la dezvoltarea coordonării ochilor cu mâinile, îmbunătățește dexteritatea și agilitatea degetelor.
4. Are un efect relaxant
Joaca cu plastilina este, conform experților, una dintre cele mai relaxante și mai liniștitoare activități pentru copii. Se recomandă pentru calmarea anxietății sau pentru copiii care suferă de stres, sunt agitați sau chiar în caz de hiperactivitate sau ADHD.
5. Dezvoltă concentrarea
Plastilina mărește capacitatea de concentrare a copilului, îl ajută să stabilească obiective pe termen scurt și lung și să se concentreze asupra muncii lui pentru a o termina.
6. Îmbunătățește respectul de sine
În timp ce copilul avansează în modelarea plastilinei, stima de sine va crește, deoarece el va fi capabil să proiecteze tot ceea ce și-a propus, precum și să caute soluții la problemele care pot aparea.
7. Promovează relațiile sociale
Dacă activitățile cu plastina se desfășoară în grup (între frați, alți membri ai familiei, prieteni), copilul își va promova și aptitudinile sociale și de comunicare, deoarece în timp ce se joaca va explica celorlalți ceea ce face sau chiar va învăța astfel să spună anumite cuvinte.
Sursa: copilul.ro; nadomu.com