Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

4 etape de învățare a copilului să meargă la oliță

4 etape de învățare a copilului să meargă la oliță

Dacă analizăm temele ce se bucură de cel mai mare interes din partea părinților, atunci printre acestea neapărat se regăsește și „învățarea la oliță” a copilașului. Chiar și în grupurile de mame această temă este deseori abordată unde femeile își oferă sfaturi sau se împart din propria experiență. Concluzia de bază este că fiecare copil se dezvoltă individual, iar dacă îl forțăm să facă anumite lucruri, atunci îi putem face mai mult rău, îi putem trezi repulsie față de aceeași oliță, așa că toate la timpul lor.

Totodată, există 4 etape de învățare la oliță și vă propunem să le vedeți în articolul nostru, căci vă pot fi de mare ajutor în acest proces:

1. Momentul oportun

Există mai multe indicii care arată că este timpul să începeți a învăța folosirea oliței:

• A apărut un frățior sau o surioară și nu ar strica să faceți economie la scutece;

• Copilul a crescut mult și nu-i mai găsești scutece pe măsura lui.

Odată ce ai decis că a venit momentul ca prichindelul să renunțe la scutec, asigură-te că el este pregătit să înceapă instruirea. În caz contrar nu vei avea succes. Semnele de maturitate includ un program regulat, interesul activ pentru toaletă și scoaterea scutecul în mod independent.

• Dacă schimbarea scutecului copilului nu are loc după un program regulat, este posibil ca acesta să nu fie încă în măsură să recunoască „nevoia de a merge la oliță”. Așteaptă până când copilul dă semne ca își face nevoile la intervale relativ regulate.

• Dacă copilul a evoluat de la aruncarea jucăriilor în vasul de toaletă la dorința de a se așeza pe el, poate că ar fi timpul să-l dezveți de scutec.

• Dacă își poate scoate singur pantalonii în mijlocul unui joc, înseamnă că își poate scoate pantalonii și când are nevoie la oliță.

2. Facem un plan

Abordarea nu poate fi întâmplătoare, ea trebuie planificată. Stabilește-ți reperele de performanță, dar nu ridica ștacheta prea sus. În același timp, nu crede vorbele vecinei care îți spune că Ana ei s-a trezit brusc într-o zi și s-a dus direct la oliță. Cel mai probabil, vecina ți-a spus o minciună gogonată.

Pregătește-te psihic pentru multe accidente si conversații filosofice cu copilul în toaletele publice. Copiii de vârstă mică vor prinde mai greu cum stă treaba cu olița.

E nevoie și de pregătire fizică. Grăbește-te să achiziționezi toate articolele necesare pentru training: un colac de toaletă pentru copii mici, o oliță de noapte.

3. Introducerile formale

Dacă copilul dă toate semnele că este gata să renunțe la scutec, nu mai rămâne decât să-i „faci cunoștință cu olița”. Atenție, „prima întâlnire” este foarte importantă. Dacă copilul rămâne cu o impresie pozitivă, atunci „relația lor” va fi de succes.

Iată câteva modalități prin care îți poți familiariza copilului cu olița:

• Ia copilul cu tine atunci când trebuie să mergi la baie.

• Pune o oliță nouă pe post de obiect de decor în camera copilului.

• Citește-i povești despre mersul la toaletă.

Atenție însă: nu forța nota. Dacă copilul refuză să folosească olița, nu-l obliga. E un semn clar că nu este încă pregătit să renunțe la scutec.

4. Entuziasmul de la început este succedat de rezistența la schimbări permanente

La început, rutina folosirii oliței sau a toaletei va părea interesantă pentru că este ceva nou. Laudele vor încuraja copilul să se ceară la oliță. După o vreme însă, entuziasmul copilului va începe să se risipească. Pe măsură ce înțelege că toată treaba e serioasa și că lumea are așteptări de la el, are un moment de regresie. Începe să tânjească după confortul dat de scutec.

Iată câteva sfaturi pentru a traversa cu bine această perioadă:

• Cumpără-i lenjerie intimă cât mai simplă, pe care s-o poți spăla și usca repede.

• Ajustează-i pantalonii din talie. Odată ce a renunțat la scutecul voluminos, s-ar putea să aibă nevoie de o măsură mai mică la pantaloni. Majoritatea modelelor sunt prevăzute cu elastice și nasturi, pentru a putea fi reglați pe talia copilului.

• Perseverența este esențială. Continuă să-i faci galerie, chiar și la a o suta încercare de utilizare a oliței. Nu-i refuza cererea de a merge la baie, chiar dacă bănuiești că nu prea are nevoie.

• Fii deschisă la ideea de adaptare. Nu îi impune o strategie pe care copilul nu o recepționează. Află ce-l menține motivat și pune accent pe aceasta.

 

Câteva sfaturi de la mamele care au trecut prin procesul de învățare a copilului la oliță:

- îl lasă mai mult fără scutec prin casă, căci astfel el începe să se simtă ciudat când își face treburile;

- pe timp de noapte trezește copilul de 1-2 ori și îl pune la oliță;

- cumpără o oliță care cântă atunci când copilul își face treburile în aceasta;

- atunci când așează copilul pe oliță îi oferă o carte care-i place etc.

 

Specialiștii afirmă că învățatul la oliță, pe lângă beneficiile evidente pentru părinți, are mult mai multe beneficii pentru copil - dobândește abilități de auto-control, capătă un nivel crescut de independență și stimă de sine, și devine mai conștient de societate.

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: mnogo-sil.ru

Share:

Articole recomandate