Cântec de leagăn sau joc? Iată cum îl puteți adormi pe cel mic!
- 2017-09-26
- 2955
Aveți un copil prea agitat și seara îl convingeți cu greu că trebuie să doarmă? Nu e cazul să vă alarmați: este ceva firesc pentru un copil care pe parcursul întregii zile a învățat ceva nou, a văzut ceva interesant, a adunat câteva secrete pe care abia așteaptă să vi le împărtășească. Există însă mai multe metode de a-l liniști și de a-l convinge să-și ia jucăria preferată și să meargă la culcare. Puteți să-i cântați cântecul de leagăn cu care s-a obișnuit deja. Dar puteți și să organizați diferite jocuri, însă nici acestea nu trebuie să-i fie impuse copilului. Vă propunem câteva idei de astfel de jocuri.
Fulgi de hârtie. Rupeți mai multe bucăți de hârtie (ziare, reviste). Veți descoperi că cel mic rupe cu plăcere fâșii înguste și lungi, pe care le aranjează grămăjoară, apoi le împrăștie țipând de bucurie sau admirându-le cum acestea plutesc în aer. Spuneți-i, după aceasta, să le adune într-un coș. O va face bucuros, știind că și a doua zi va putea să se joace cu „fulgii” de hârtie.
Strângeți ciupercuțe. Împrăștiați prin cameră diferite jucării. Legați-l la ochi pe copil și spuneți-i să strângă ciupercuțele pe unde ține minte că le-a „aranjat”. Totodată, puteți să legați de ciupercuțe bilețele pe care să scrieți planurile voastre pentru a doua zi sau pentru duminică. Mai târziu, cereți-i să sorteze ciupercuțele și să le aranjeze la locurile lor, până la următoarea „expediție” în pădurea imaginară.
Jocurile cu apă. Propuneți-i copilului să se joace în cada cu apă. Pentru aceasta însă există o condiție: jocurile să fie liniștite. Puteți face împreună bule de săpun, să turnați apă dintr-un vas în altul, să vă jucați cu spumă. Apa îl va obosi pe cel mic și îi va face mai dorită călătoria spre pat.
Faceți lanțuri din clame. Luați o cutie plină cu clame și răsturnați-le pe masă sau pe podea. Începeți să le uniți într-un lanț. Va câștiga cel care va avea cel mai lung lanț.
Controlați memoria. Participanții la acest joc trebuie să țină minte, cine și în ce este îmbrăcat. Cineva dintre cei implicați în joc trebuie să iasă din cameră, iar cei rămași fac schimb de haine. Jucătorul care a ieșit din încăpere trebuie să „descopere” schimbările.
Lădița secretă. Trebuie să pregătiți o lădiță (aceasta poate fi înlocuită de o căldare ori sac) umplută cu diferite obiecte. Fără a examina conținutul lăzii, copilul trebuie să bage mâna în ea și, pipăind lucrurile, să ghicească, ce anume se află acolo. Abia după aceasta scoate respectivul obiect și trece la următorul.
Desene cu ochii închiși. La acest joc participă cel puțin 2 oameni. Pe o foaie desenați o casă. Copilul va desena, în continuare, geamurile, ușa, hogeacul, fumul, gardul ș.a. Condiția e ca în timp ce desenează, el să fie cu ochii închiși sau legați. Apoi e rândul vostru să desenați, la fel, cu ochii închiși. Completați desenul cu copaci, animăluțe, nori, soare ș.a. Veți descoperi cine și cât de frumos a desenat.
„Bună seara!” La joc participă câțiva oameni. Începeți să numărați, pe rând, de la cifra 1 și mai departe. Condiția e ca în loc de numerele care conțin cifra 3 să spuneți „Bună seara!”. Cine primul va greși?
Mama face... Poate participa toată familia. Cel mai comod e să fiți toți așezați cât mai comod. Cineva spune care este prima acțiune, de exemplu: „mama spală vesela” și demonstre-ză cu mâinile cum are loc acest lucru. Toți ceilalți trebuie să repete întocmai mișcările celui care a început jocul. Următoarea „comandă” poate fi „mama calcă haine” sau „mama merge cu bicicleta”, ca toți ceilalți, în unison, să repete mișcările acțiunii anunțate. Important e ca aceste mișcări să fie cât mai asemănătoare. La dorință, puteți să înlocuiți acțiunile mamei cu cele ale copilului.
Fantezia vă poate sugera și alte jocuri pe care să le organizați seara înainte de culcare. Întrebați-l și pe copil ce idei are, veți constata că acestea vor fi multe și interesante.
Informații: ihappymama.ru
Foto: fricidemamici.ro