Cum erau botezați copiii în urmă cu jumătate de secol. Top 10 nume populare
- 2024-09-03
- 467
Alegerea unui nume pentru un copil este adesea considerată o decizie semnificativă și, pentru mulți părinți, reprezintă o provocare. Numele este văzut ca o parte esențială a identității copilului și influențează modul în care acesta este perceput de ceilalți și de sine.
Cele mai populare nume din anii '60 nu ar trebui să surprindă prea mult. De fapt, multe dintre ele sunt încă folosite pe scară largă și astăzi, precum popularul Joh sau Ion în limba română.
Deși deceniul a fost marcat de schimbări culturale și tehnologice majore, tendințele de nume au evoluat diferit pe glob. Spre exemplu, dacă în Statele Unite ale Americii au rămas în mare parte constante, în România au evoluat semnificativ în ultima jumătate de secol.
Cum au evoluat tendințele
Multe dintre cele mai populare nume de bebeluși din anii '60 sunt acum la modă ca opțiuni unisex, în SUA, precum Robin și Perry. Pentru că majoritatea însă au fost asociate cu părinți și bunici, au început să cadă în dizgrație, ceea ce, spun specialiștii care au studiat fenomenul, înseamnă că sunt pe cale să revină în trend.
În România, cum spuneam, tendințele în privința alegerii numelui pentru copii au evoluat semnificativ în ultimele șase decenii, reflectând schimbările sociale, culturale și politice ale țării.
Dacă în anii '60 – '70 exista un trend favorabil tradiționalismului și numelor populare, în anii '80 – '90 au început să se vadă primele schimbări subtile, pentru ca mai apoi să se constate o diversificare și modernizare.
Spre exemplu, în anii 1960 și 1970, în România, multe nume populare erau de origine latină sau slavă, având o conotație tradițională. Erau extrem de întâlnite numele precum: Ioan, Maria, Gheorghe, Elena, și Ana.
Mai apoi, în perioada regimului comunist, ideologia și simbolurile politice și-au pus amprenta, devenind dominante numele de lideri sau de personalități comuniste. Prin anii 1980, numele tradiționale au rămas populare, dar au început să se facă simțite și influențele internaționale.
Pe la sfârșitul decadei, odată cu apropierea schimbărilor politice, părinții au început să fie mai deschiși către influențele externe și variate, numele personajelor din filme devenind extrem de populare.
După căderea regimului comunist, influențele internaționale au început să cântărească mai mult în alegerea numelui. Numele străine, inclusiv cele anglo-saxone, precum Andrei, Alexandra și Cristian au câștigat popularitate.
Între 2000 – 2010 s-a observat o tendință de întoarcere la numele tradiționale românești, fiind însă preferate variantele mai scurte sau modernizate, chiar personalizate, părinții creativi lăsându-se influențați de cultura pop și de tendințele internaționale.
În ultimii ani, se observă o predilecție pentru diversitate și individualizare, tendințele arătând o preferință crescândă pentru nume unice și neobișnuite, capabile să-i evidențieze pe purtătorii lor. Numele rare și ieșite din comun câștigă tot mai mult teren.
S-a remarcat și influența culturii pop și media: românii fiind tot mai atrași de numele personajelor din filme, cărți ori ale personalităților publice. Numele internaționale, ce provin din diverse culturi și tradiții, continuă să fie populare, de asemenea, reflectând tendința României de a deveni tot mai diversificată.
În ansamblu, tendințele în alegerea numelui pentru copii au evoluat de la preferințele tradiționale spre o mai mare diversitate și individualizare, influențate de schimbările politice, sociale, culturale și globale.
Top 10 nume de fete și 10 nume de băieți
Potrivit unor clasamente date publicității de către cei de la Institutul Național de Statistică iată cum arată cele două clasificări
Topul 10 nume de fete:
1. Ana-Maria
2. Maria
3. Andreea
4. Alexandra
5. Ioana
6. Elena
7. Maria Alexandra
8. Denisa
9. Bianca Maria
10. Georgiana
Top 10 nume de băieți:
1. Andrei
2. Alexandru
3. Ștefan
4. David
5. Mihai
6. Ionuț
7. Florin
8. Daniel
9. Gabriel
10. Matei
De asemenea, există și o serie de nume nou intrate pe listele de preferințe întocmite de viitorii părinți precum: Eva, Eliza, Lidia, Miriam, Rebeca, Sara, Isabela, Elisabeta, Felix, Filip, Luca, Iacob, Cristian, Iosif sau Toma.