Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Stresul din timpul sarcinii poate afecta depresia postpartum?

Stresul din timpul sarcinii poate afecta depresia postpartum?

Depresia postpartum este din ce în ce mai des întâlnită. Statisticile Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că depresia postpartum afectează aproximativ una din opt femei.

Alte cercetări au arătat diferențe și în simptomele depresiei postpartum. Acest lucru poate fi legat de nivelul de stres pe care îl experimentează proaspetele mămici. Un nivel mai mare de stres înainte de naștere crește probabilitatea apariției depresiei postpartum, iar femeile cu venituri mici și cele din minorități se confruntă cu mai mult stres.

Un studiu de cercetare pe termen lung din Arizona a examinat sănătatea mintală a mamelor din această zonă. Un articol explorează mai profund rolul stresului asupra depresiei postpartum la această populație și modul în care sprijinul prietenilor și familiei poate ajuta la prevenirea apariției depresiei postpartum, în rândul mamelor.

Acest studiu, condus de cercetătoarea Shayna Coburn, a evaluat viitoarele mămici chiar înainte de naștere (în medie, la aproximativ 35 de săptămâni de sarcină), și apoi din nou la șase săptămâni după naștere. Mai multe surse diferite de stres au fost măsurate înainte ca mamele să nască:

  • Stresul zilnic provocat de cumpărături, pregătirea mesei și curățenia în casă.
  • Stresul interpersonal în familie în ceea ce privește criticile și negativitatea venită din partea membrilor familiei.
  • Stresul interpersonal în ceea ce privește problemele sau nemulțumirea partenerului de cuplu. Aceste lucruri duc la certuri frecvente sau la divorț/separare.

Importanța sprijinului social

Cercetările au descoperit că, pentru mămicile care au beneficiat de spijin social, stresul nu a avut atât de multe efecte negative. Rezultatele acestei evaluări au arătat că formele de stres au fost legate de simptomele depresiei postpartum. După cum era de așteptat, mamele care erau mai stresate înainte de naștere s-au simțit mai deprimate după naștere.

Statisticile au constatat că sprijinul social nu ar putea decât să protejeze împotriva stresului familiei și nu a altor tipuri de stres. Printre femeile cu sprijin social ridicat, stresul familial nu a dus la o depresie mai gravă. Printre femeile cu sprijin social scăzut, mai mult stres familial a dus la o depresie mai gravă.

A avea prieteni pe care te poți baza pare a fi o modalitate bună de a compensa faptul că ai putea avea o familie din partea căreia nu primești suficient ajutor. Prietenii pot interveni și pot îndeplini unele dintre rolurile de sprijin pe care familia le-ar putea avea.

Ideea principală al acestui studiu este că depresia postpartum este legată de stresul pe care mamele îl experimentează înainte de naștere. 

Sursa: suntmamica.ro 
 

Share:

Articole recomandate