Cartoful dulce - tot mai des este ales de mămici pentru pici
- 2018-02-16
- 8473
Îi vedem pe un raft minuscul printre alte legume tradiţionale, dar rareori îi şi punem în coşul de cumpărături. Vorbim despre cartoful dulce, acest frăţior dulceag şi colorat al banalului cartof. Conține de 19 ori mai multă vitamina A decât cartofii albi, de aproape 5 ori mai mult acid folic și de două ori mai multă vitamina C, reprezentând o alegere valoroasă din punct de vedere nutrițional în alimentația copilului și nu doar. Printre marile fane ale acestui produs alimentar sunt și mămicile cunoscute și urmărite de mii de followers, bloggerițele Daniela Culev și Ana Ciorici. Acestea se pare că au cam molipsit mămicile cu gustul cartofului dulce, deseori postând pe instagram rețetele ce includ acest tip de cartof.
Spre deosebire de cartoful alb, cel dulce este mult mai bogat în nutrienţi:
100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan.
Pe lângă acestea, se regăsesc mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi.
De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.
Cartoful dulce poate avea mai multe varietăţi de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subţire, deoarece conţine numeroase fibre, potasiu şi quercitină – substanţă recunoscută pentru efectele sale antioxidante excepţionale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cartoful clasic, alb, a cărui coajă este toxică!
Când se introduc în alimentația copilului?
Cartofii dulci pot fi introduși în meniu încă de la începutul diversificării alimentației, în jurul vârstei de 6 luni. Pot reprezenta chiar prima categorie de legume cu care copilul face cunoștință când începe să mănânce alimente solide. Cartoful alb își face loc în meniul copilului mai târziu, între 8 și 10 luni, din cauza conținutului crescut de amidon, considerat „neprietenos” cu sistemul digestiv al celui mic.
Printre cele mai importante beneficii ale cartofilor dulci pentru sănătatea copiilor, se numără:
• întărirea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor;
• prevenirea afecțiunilor digestive și stimularea tranzitului intestinal lent;
• prevenirea bolilor de inimă;
• combaterea efectelor stresului asupra organismului;
• îmbunătățirea vederii și prevenirea afecțiunilor oculare;
• stabilizarea nivelului zahărului din sânge;
• prevenirea anemiei;
• menținerea sănătății pielii, unghiilor, părului.
De asemenea, numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că un consum frecvent de cartofi dulci ar putea preveni afecţiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inimă.
Sursa: copilul.ro, csid.ro