Festivalul Gravidelor 28 iunie 2024 – prima ediție din vară
- 2024-07-09
- 329
Pe data de 28 iunie, a avut loc prima ediție din această vară, a Festivalului Graviduțelor. Acesta a adunat peste 60 de mămici cu burtici, care au avut ocazie să afle informație prețioasă de la medici calificați și să primească o mulțime de cadouri de la sponsorii și partenerii Revistei Odoraș.
Cea care a deschis acest eveniment, a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark Iulia Dobrioglo, medic ginecolog-obstetrician, care a vorbit despre cum decurge nașterea și la ce să te aștepți. Medicul a vorbit despre cele mai importante momente atunci când o femeie este pe cale să nască. Este momentul să mergi la maternitate atunci când ai contracții uterine, se scurge lichidul amniotic, există eliminări vaginale anormale sau se simt intens mișcările copilului. Nașterea propriu-zisă are 6 etape: faza latent, faza activă, rotația internă, faza de tranziție, faza expulsiei (mai întâi a capului, cu fața în jos) și faza expulsiei (umerii și restul corpului). Pe lângă sfaturile prețioase despre naștere pe care dna medic le-a oferit mămicilor, aceasta a menționat și despre persoana care vă însoțește în sala de naștere. Aceasta trebuie să fie o persoană de încredere, o persoană de care nu vă este rușine și care va suporta psihologic foarte bine aceste momente. Confortul este cel mai important în momentul nașterii, iar Maternitatea Medaprk este absolut pregătită și dotată pentru orice situație. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă. Saloane confortabile de o persoană, cu pat pliabil pentru însoțitor. Asigurarea lăuzei și a nou-născutului cu toate consumabilele de igienă personală.
Reprezentanta Companiei Bayer, Olga Gutium, consultant în alăptare și psiholog perinatal, a vorbit despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață. Aceasta a punctat cele mai importante momente și ceea de ce trebuie să țină cont fiecare mămică în perioada de alăptare, începând de la poziția corectă a copilului, modalitatea de stimulare a laptelui matern, alăptarea de success, dar și mai multe tehnici importante de îngrijire, spărgând astfel diferite concepte greșite și mituri legate de alăptare și îngrijire. Pe lângă sfaturile esențiale despre alăptare, consultanta a mai vorbit despre somnul bebelușilor. Un mediu perfect pentru somn este un mediu curat, aerisit, fără fum de țigară și o temperatură constantă în jur de 21 grade. De asemenea copilul nu are nevoie de pernuțe, păturele, jucării, în schimb, are nevoie de o saltea fermă de bună calitate. Totodata reprezentantul medical Vitalie Leancă a făcut o legătură între alăptare, îngrijirea copilașilor și produsul Bepanthen. Acesta are rol în protecția pielii împotriva ragadelor mamare; are conținut ridicat de lanolină; nu conține parfum, coloranți, conservanți sau substanțe antiseptice; înaintea alăptării urmele de unguent trebuie îndepărtat. De asemenea, Bepanthen unguent asigură menținerea hidratării pielii, oferind condiții optime pentru refacerea pielii delicate a bebelușului. Cu un conținut de Provitamina B5 (panthenol), Bepanthen unguent a fost creat special pentru a susține refacerea naturală a pielii, menținând-o hidratată, moale și catifelată.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre sindromul computer vision. Sindromul privitului la calculator (Computer Vision Syndrome) se referă la oboseala digitală a ochilor. Acest sindrom cuprinde mai multe probleme ale ochilor și vederii cauzate de expunerea prelungită la ecrane: calculator, monitor, laptop, tableta, telefon, televizor. Simptomele: Oboseală ocular, Dureri de cap, Vedere încețoșată, Sindrom de ochi uscat, Dureri de spate. Cauzele: Iluminat slab (Lumina Naturală), Strălucirea ecranului, Distanța de lucru necorespunzătoare (50-70cm), Poziție neadecvată, Tulburări de vedere necorectate. Pentru a preveni acest sindrom trebuie să avem o poziție corectă în fața unui calculator și trebuie să avem un program de lucru, mai ales în cazul copiilor. Aceștia trebuie să aibă un timp bine stabilit pentru a sta la calculator, ca mai apoi să nu aibă probleme de vedere. În cazul în care locul de muncă necesită lucru la calculator toată ziua, este necesar să faceți cât mai multe pauze. Adică, lucrați 30-40 de minute, faceți pauză. Purtarea ochelarilor de protecție este de asemenea o soluție pentru a preveni dezvoltarea patologiilor din cauza computerului. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Reprezentanta companiei Alpen Pharma, Vera Galațanu, a vorbit despre colici, oferind sfaturi practice pentru a trece peste acestea. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici. Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).
Reprezentanta companiei Labormed Zentiva, Adela Cernei, a vorbit despre Gama Eubiotic și beneficiile multiple pe care le are aceasta în sănătatea noastră. 70% din totalul celulelor imune se afla la nivel intestinal, acolo unde se gasește microbiota intestinala. Ea este formata din peste 1000 de tulpini bacteriene rezidente sau tranzitorii, aflate în relație simbiotică cu organismul uman. Aceste bacterii benefice activează prima linie de aparare împotriva agenților patogeni și a toxinelor prin producerea de acizi organici și modificarea ph-ului local, mențin integritatea mucoasei intestinale, contribuie la sinteza unor vitamine și combat procesele inflamatorii intestinale, facilitează absorbtia și biodisponibilitatea mineralelor. Astfel, este foarte important să avem grijă de microbiota noastră. Tocmai de aceea reprezentanta recomandă preparatul Eubiotic, care se folosește în situaţiile în care este necesară regenerarea florei intestinale, cum ar fi cazurile de diaree cauzată de folosirea de antibiotice, virusuri, bacterii sau paraziţi. Pentru o doză mai mare de vitamine, se recomandă Eubiotic IMUNOFLU, care pe lângă bacteriile bune, mai conține și vitamina C, D și Zinc, oferind astfel o schemă mai amplă de tratament.
În cadrul acestui eveniment, a fost aleasă „Regina serii”, cu cel mai mare termen de sarcină, care a primit cadouri de la partenerii și sponsorii revistei.
Totodată, nu a lipsit nici frumoasa noastră tombolă, la care mămicile au avut ocazia să câștige cadouri generoase.
Foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa