Semne că nu bei suficientă apă, potrivit medicilor
- 2023-08-22
- 1135
Apa ajută organele să-și îndeplinească funcțiile vitale, reglează temperatura corpului, lubrifiază articulațiile și ajută, printre altele, la eliminarea deșeurilor din corp.
Având atâtea funcții importante de îndeplinit, când ești în deficit, nu durează mult până când problemele apar, spun experții.
„Deshidratarea este atunci când începem începe tendința către un dezechilibru negativ al fluidelor”, explică dr. Natasha Trentacosta, specialist în medicină sportivă și chirurg ortoped la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles. „În forma sa cea mai extremă, nu avem suficient lichid în corpul nostru pentru a continua reacțiile chimice normale și funcțiile corpului, pentru a susține viața”, adaugă ea.
Pe măsură ce apa părăsește corpul, sărurile, mineralele și alți electroliți sunt lăsați în corp în concentrații mai mari decât înainte. „Acest lucru distruge echilibrul electrolitic din organism, ceea ce poate fi dăunător pentru funcțiile celulare ale corpului nostru”, explică dr. Trentacosta.
Există mai multe semne și simptome care vă pot indica o problemă de hidratare.
Ești obosit
Este ușor să treci cu vederea unele dintre semnele timpurii ale deshidratării sau să le atribui stresului vieții de zi cu zi. Dar, dr. Trentacosta spune că „a te simți mai obosită sau mai obosit” este un semnal comun că nivelul tău de hidratare scade.
Medicul adaugă că, deși oricine poate prezenta acest set de simptome, „pare a fi mai mare și mai degrabă prezent la femei decât la bărbați”. Ea spune că acest lucru este posibil din cauza diferențelor hormonale și compoziției corpului.
„Femeile tind să aibă un procent mai mic de apă raportat la greutatea corporală în comparație cu bărbații, ceea ce se traduce, în esență, prin faptul că femeile au de pierdut mai puțină apă înainte de a deveni simptomatice”. Ea spune că acest lucru înseamnă că femeile pot simți impactul de a nu bea suficientă apă înaintea bărbaților.
Dacă observi o senzație de oboseală, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să bei un pahar înalt de apă, sugerează Harvard Health Publishing.
„Consumarea unei cantități suficiente de lichide din băuturi și alimente pline cu apă (cum ar fi fructele, legumele și supa) va ajuta la completarea apei pe care corpul dumneavoastră o pierde pe parcursul zilei și vă poate ajuta să vă mențineți energia.”, spune medicul.
Te simți amețit
Un alt semn major al deshidratării cronice este senzația de amețeală, spune Vernon Williams, neurolog sportiv, specialist în managementul durerii și director fondator al Centrului pentru Neurologie Sportivă și Medicina Durerii de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, California.
„Amintește-ți o perioadă din viața ta când te-ai simțit deshidratat. Care a fost primul semn sau simptom? Dincolo de senzația de sete, probabil că ai observat amețeala și lipsa clarității”, spune el.
Dr. Williams explică de ce apare senzația aceasta: fără lichide adecvate, volumul sângelui scade, ceea ce la rândul său îți scade tensiunea arterială și împiedică creierul să primească suficient sânge. Acest lucru are ca rezultat în cele din urmă acel sentiment de dezorientare pe care atât de mulți oameni îl experimentează și amețeala.
Dureri de cap
Dr. Trentacosta spune că dacă ai dureri de cap frecvente, poate fi un semn că nu bei suficientă apă. „Durerile de cap sunt un semn precoce, foarte frecvent de deshidratare”, spune ea, adăugând că sunt cele mai frecvente la femei.
„Când corpul pierde apă, pierde apă și din creier, determinându-l să se micșoreze temporar din cauză că pierde lichid. Acest lucru provoacă durere, deoarece terminațiile nervoase sunt presate de contracția rezultată”, spune ea.
Urina este galben închis
Culoarea urinei spune multe despre nivelul de hidratare
„Cu cât urina este mai închisă la culoare, cu atât este mai concentrată”, explică dr. Trentacosa, precizând că urina galben închis sau maro este un semn de deshidratare severă.
Medicul spune că a avea urină închisă la culoare este rezultatul „încercării corpului tău de a conserva pierderile de apă ”.
Modificări ale concentrării
Este posibil să observi modificări ale memoriei sau ale funcției cognitive, deși uneori aceste modificări sunt greu de detectat, spune dr. Williams.
„Chiar și scăderea procentuală ușoară a hidratării creierului poate duce la scăderi mult mai semnificative ale cogniției. Luați în considerare acest lucru: doar o scădere cu două procente a hidratării creierului poate duce la pierderea memoriei pe termen scurt. Deshidratarea pe termen lung poate provoca contracția celulelor creierului. De-a lungul timpului, micșorarea celulelor creierului poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului și poate duce la afecțiuni cognitive degenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența”, spune medicul.
Ți-e sete
Setea este printre semnele că nu bei suficientă apă, spune dr. M. Ramin Modabber, chirurg ortoped la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe din Los Angeles, California.
Totodată, a-ți fi sete înseamnă că ești deja deshidratat. Potrivit Clinicii Mayo, bărbații au nevoie în medie de 15,5 căni de lichid pe zi, în timp ce femeile au nevoie în medie de 11,5 căni pentru a rămâne sănătoase. Cu toate acestea, Modabber subliniază că este important să monitorizezi semnele de suprahidratare sau deshidratare și să te adaptezi pentru a satisface nevoile specifice corpului tău.
Sursa: clicksanatate.ro