Festivalul Mamelor 28 februarie 2024: ”Ca să savurați perioada maternității, aceasta trebuie să fie plăcută„
- 2024-03-15
- 1502
O nouă ediție a Festivalului Mamelor organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 28 februarie. La eveniment au participat medici calificați și râvniți de mulți și companii farmaceutice și cosmetice de top.
Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta companiei Nestle, Lora Gîțu, medic de familie și lector universitar, care a vorbit despre stările carențiale la copii de vârstă fragedă. Aceasta a concentrate discursul său, în jurul a dpuă teme destul de importante: Anemia fierodeficitară și rahitismul. Anemia fierodeficitară este una din cele mai răspândite patologii umane, după datele OMS afectează 30% din populaţia globului, aproximativ 1,3 miliarde de locuitori. Se dezvoltă în toate grupurile de vârstă, dar cel mai frecvent se întâlneşte la copii şi la femeile de vârsta reproductive. Produsele şi substanţele care acţionează asupra absorbţiei ferului nehemic în mod pozitiv sunt: carne (50 g carne sporeşte absorbţia ferului din legume de 2 ori), peşte (100 g peşte sporeşte absorbţia ferului din legume de 3 ori), Carbohidraţi (fructoza, lactoza, glucoza, amidon), Acizi organici: citric (1 g de3 ori măreşte), malic, oxalic, Vitamine: С, А, В2, В6. Laptele matern asigură în totalmente necesitatea în substanţele nutritive de bază: proteine, lipide, glucide și acoperă micro– şi macroelementele: Fier – 10%, Zinc – 40%, Calciu – 58 %, Forsfor – 37%. Copii care sunt la alimentaţie artificială au parte de amestecuri adaptate calitative, ce asigură profilaxia anemiei. Respectiv, formule lactate asigură profilaxia AF pentru copii cu necesităţi speciale în caz de insuficiența Laptelui Matern. În cazul în care sunteți nevoiți să treceți la alimentație artificială, medicul recomandă NAN OptiPro și NAN SupremePRo - protecția sigură pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a copiilor și conține cantitatea necesară de fier pentru organismul copiilor. Proteina OptiPro Hipoalergică proteina parțial hidrolizată, ușor se asimilează; Complex din 5 Oligozaharide ale LM protejază microbiota sănătoasă și selectiv elimină microflora patogenă; Probiotic Lactobacteria Reuteri formează microflora intestinală sănătoase și răspuns imun corect.
Reprezentatul Spitalului Internațional Medpark, Sorin Verdeș, medic chirurg pediatru a vorbit despre cum sunt gestionate cele mai frecvente afecțiuni chirurgicale la copii. Chirurgia pediatrică este specială pentru că, copiii au nevoi diferite în comparație cu adulții, iar corpul lor reacționează altfel la boli și tratamente. Copiii sunt în creștere, iar asta înseamnă că oasele, organele și toate părțile corpului lor se dezvoltă. Un chirurg pediatru știe cum să lucreze cu aceste diferențe și să ajute copilul să se vindece bine, fără a-i încetini creșterea. Medicamentele afectează copiii altfel decât adulții. Chirurgii pediatri au experiență în ajustarea tratamentelor pentru a fi siguri și eficiente pentru cei mici. Medicul a vorbit despre mai multe situații și afecțiuni ale copiilor și a explicat pe înțelesul mămicilor care sunt procedurile de tratament, dacă necesită tratament chirurgical sau non-chirurgical. În cazul în care este nevoie de intervenție chirurgicală, a explicat care sunt procedurile de pregătire pentru aceasta și de îngrijire post-operatorie. Pregătirea include evaluări medicale pre-operatorii, discuții despre riscuri/așteptări și instrucțiuni specifice post-operatorii și medicație. Faza post-operatorie necesită monitorizare atentă pentru a detecta orice complicații, gestionarea durerii și suport pentru recuperarea fizică și emoțională a copilului. Părinții joacă un rol esențial în recuperarea copilului, oferind suport emoțional, asigurându-se că instrucțiunile post-operatorii sunt urmate și că medicamentele sunt administrate corect. Este crucial ca părinții să monitorizeze semnele de recuperare sau orice complicații potențiale, și să respecte programările pentru vizitele de urmărire la medic pentru a asigura cea mai bună recuperare posibilă. Centrul de Pediatrie Medpark este o unitate medicală modernă specializată în tratarea copiilor de toate vârstele cu afecțiuni complexe. Departamentele sale acoperă toate aspectele necesare pentru îngrijirea medicală completă a copiilor. Echipa medicală multidisciplinară, formată din medici de diferite specialități, care își unesc expertiza pentru a oferi un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat, individualizat pentru fiecare mic pacient.
Brand Managerul companiei Synevo, Valentina Gherman, medic pediatru, a vorbit despre importanța analizelor medicale. Analizele de laborator sunt un instrument esențial pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor. Aceste teste oferă informații valoroase despre starea de sănătate a micuților și pot ajuta la detectarea timpurie a unor afecțiuni sau anomalii, permițând intervenția medicală promptă. Nu există o regulă strictă privind vârsta exactă la care copiii ar trebui să facă primele analize de laborator. Recomandările variază în funcție de diferite aspecte, cum ar fi istoricul familial, simptomele sau factorii de risc specifici. În general, se recomandă efectuarea primelor analize de laborator în primul an de viață al copilului și continuarea monitorizării periodice în funcție de nevoile individuale. În general este nevoie de sfatul medicului pediatru sau a celui de familie pentru efectuarea anumitor analize de rutină sau individuale în dependență de caz. Laboratoarele Synevo oferă o gamă foarte variată de analize pe care le puteți efectua rapid, comod și fără programare. Aveți grijă de sănătatea copiilor voștri, împreună cu Synevo.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre sindromul ochiului uscat. Această complicație a ochilor apare din mai multe motive, cum ar fi: lucrul prea mult la calculator, fără pauze; înaintarea în vârstă; artrita reumatoidă; factorii de mediu nocivi; operațiile cu laser; lentilele de contact și administrarea unor medicamente. Ca și simptome principale avem: senzație de corp strain; fotofobie; senzație de arsură; hiperemia ochilor; vedere încețoșată (dispare la clipire); uscăciune; prurit ocular; lăcrimare excesivă. Ca și modalități de tratament, medicul ne propune: Lacrimi artificiale; soluții (picături); geluri; unguente; Vitaminoterapie, complexul B, vitamina A și minerale. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari accesorii și produse potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.
Reprezentanta companiei Alpen Pharma, Vera Galațanu, a vorbit despre soluții de amelioare a durerii în etapa de erupere a dințișorilor. Apariția primilor dinți ai copilului reprezintă un moment foarte așteptat de câtre toți părinții. Fiecare dintre noi se interesează încă dinaintea momentului nașterii bebelușului când/cum vor aparea primii dințișori, ce trebuie să știe, să facă sau ce reacții va avea cel mic la primul dinte erupt pe arcada. Erupția dinților de lapte apare la bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 8 luni. Uneori apariția dinților poate avea loc chiar mai devreme (3 luni) sau mult mai târziu (1 an). În cele mai multe situaţii, primii dinţi care apar sunt incisivii inferiori (dinţii din faţă, în partea de jos). Apoi urmează erupţia dinţilor de sus şi o dată la fiecare 4 luni înca 4 dinţi îşi fac apariţia. Odată cu apariția dinților, apar și diferite simptome precum durere sau febră. Așadar, pentru ameliorarea simptomenlor, managerul recomandă DENTOKIND - Combinație unică a 5 componente pentru tratamentul simptomelor ce însoțesc erupțiile dentare. Dentokind reprezintă terapia complexă a manifestărilor ce însoțesc erupțiile dentare.
Fondatoarea magazinului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre importanța purtării lenjeriei în sarcină, alăptare, dar și zi de zi. Pe lângă grija corpului din interior, este foarte importantă și grija din exterior. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să acorde o atenție sporită a lenjeriei și în special a sutienului pe care îl poartă. Acesta trebuie să fie comod, fără sârme ca să nu provoace dureri în timpul alăptării, care mai apoi pot provoca probleme mai grave de sănătate. Cum alegem corect mărimea sutienului? Încheiem sutienul la prima închidere. Bretelele sutienului nu trebuie să strângă zona umerilor. Este important de reținut că nu bretelele susțin greutatea pieptului, ci cupele. Verificăm mărimea cupei făcând mișcări. Ne aplecăm cu tot trunchiul în față, dacă sânii ne ies din sutien, acesta este fie prea mic, fie prea mare.
Cele mai comode tipuri de lenjerie pentru perioada sarcinii, alăptării și pentru fiecare zi le puteți găsi în rețeaua de magazine Beauty Mama.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash