Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor la Cahul - ediția 2, 29 ianuarie 2025

Festivalul Mamelor la Cahul - ediția 2, 29 ianuarie 2025
Alice in tara minunilor

Pe data de 29 ianuarie, revista pentru părinți Odoras, a organizat a doua ediție a Festivalului Mamelor în orașul Cahul. La eveniment au fost prezente peste 40 de mămici dornice să cunoască informație utilă și practică despre perioada maternității. Acestea au avut ocazia să interacționeze cu medici calificați, dar și reprezentanți ai companiilor farmaceutice și cosmetice de top.

Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta companiei Nestle, Natalia Șindirinschii, medic neonatolog, care a vorbit despre îngrijirea și alimentația nou-născutului. Primele zile din viață a unui bebeluș sun foarte importante atât pentru bebeluș în sine, cât și pentru părinți, deoarece încep să se acomodeze cu noul rol pe care îl au. Astfel, pentru ca procesul de adaptare să fie cât mai comod, trebuie să faci câteva acțiuni. Pregătirea casei: Asigură-te că locuința este curată și organizată pentru a reduce stresul. Creează un spațiu special pentru bebeluș, cum ar fi un pat și un loc pentru schimbatul scutecelor. Primirea bebelușului: Adu bebelușul într-un mediu liniștit. Evită vizitele multiple în primele zile pentru a-i permite copilului să se adapteze. Nici nu primiți mulți vizitatori în primele săptămâni de viață. Rutina zilnică: Observă semnele de foame, somn sau disconfort. Este normal ca bebelușii să doarmă mult și să aibă reprize scurte de veghe. Căutarea sprijinului: Nu ezita să contactezi un medic pediatru sau o moașă dacă ai întrebări despre sănătatea sau comportamentul copilului. Măsuri de siguranță: Evită utilizarea pernelor, păturilor groase sau jucăriilor în patul bebelușului pentru a preveni riscul de sufocare. Tot în aceste prime zile, mămica se adaptează și la procesul de hrănire a bebelușului. Alăptatrea bebelușului cu laptele matern este cea mai ideală și sănătoasă metodă de ați hrăni pruncul. Laptele matern este bogat în anticorpi (în special colostrul) care protejează bebelușul de infecții și boli (ex. răceli, diaree, infecții respiratorii). Este ușor de digerat, reducând riscul de colici, constipație sau diaree. Alăptarea reduce riscul de alergii și intoleranțe alimentare. Cum stimulăm lactația? Pune bebelușul la sân cât mai des, asigură-te că bebelușul are o atașare corectă, alternează sânii, contactul direct cu pielea mamei, hidratează-te, consumă alimente sănătoase, evită dietele restrictive.

Reprezentanta laboratoarelor Synevo, Nadejda Mudrenco, medic ginecolog, a vorbit despre profilaxia cancerului de col uterin. În fiecare zi 1-2 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. La fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii. Aproximativ 4,500 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic. Cancerul de col uterin este unica formă de cancer complet prevenibilă. Screening-ul de col uterin are ca scop determinarea absenţei sau prezenţei celulelor anormale în stadii incipiente, atunci când ele pot fi îndepărtate ușor, prevenind astfel apariţia cancerului de col uterin. Ce cauzează cancerul de col uterin? Papilomavirusul uman (HPV), HPV se transmite în timpul actului sexual cu o persoană infectată, Tipurile HPV 16 și 18 sunt asociate cu circa 70% din toate cazurile de cancer cervical. Fumatul favorizează persistența virusului în celule. Metoda de screening al acestui tip de cancer este testul Babeș-Papanicolau, în cazul în care se depistează celule suspecte, este indicată Colposcopia - o metodă neinvazivă de investigare a mucoasei colului uterin şi a mucoasei vaginale, scopul acestia fiind depistarea leziunilor precanceroase provocate de virsul HPV și depistarea invaziei sau microinvaziei colului uterin, la stadiul preclinic. Laboratoarele Synevo, oferă o gamă largă de analize pentru sănătatea întregului corp. De asemenea, oferă posibilitatea de a face și screening-urile necesare pentru profilaxia sau depistarea cancerului de col uterin.

Reprezentanta rețelei de magazine de optică, Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre diferența dintre lentilele de contact și ochelarii de vedere. Avantajele lentilelor de contact: practice pentru orice sport; nu se aburesc; nu trebuie asortate; pot schimba culoarea ochilor; nu afectează câmpul periferic; nu lasă urme; poți purta orice ochelari de soare; se poate corecta orice anizometropie. Dezavantajele lentilelor: manipularea; necesită îngrijirea specială (picături, soluții); pot produce sindrom de ochi uscat (SOU); pot produce infecții, eroziuni; trebuie schimbate des. Avantajele ochelarilor: nu necesită atingerea ochilor; te protejează de vânt praf; asortare la modă; nu produc SOU; pot fi purtați oricât. Dezavantajele ochelarilor: afectarea vederii periferice; pot afecta aspectul fizic; se aburesc; exercită presiune pe nas și la tâmple; incomode la sport; trebuie asortați; trebuie curățați. Rețeaua de magazine Optiplaza, deține o gamă largă de ochelari, lentile de contact și accesorii potrivite pentru orice patologie, dar cel mai important este faptul că au medici specialiști la care puteți merge să faceți consultații și care ulterior vă pot sugera ce fel de ochelari trebuie să purtați, în dependență de patologia pe care o aveți.

Product managerul companiei Vita Pharm, Rodica Corlat, farmacistă, a vorbit despre imunitatea de fier a copilașillor. Carențele de vitamine în organism, pot fi o problmeă majoră mai ales pentru copii, în procesul lor de creștere, dezvoltare și mai ales în menținerea imunității, de asta compania VitaPharm recomandă, ZINCIMMUN pentru a se lupta eficient cu deficiturile imunitare. Datorită combinației de Zinc, vitamina C, D3, ZINCIMMUN crește eficiența sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bactetriilor. De asemenea, un alt produs recomandat este TUSALIN, care datorită extractului de cimbru, anason, rădăcinii de nalbă și a florilor de tei, ajută la stimularea secreției glandelor bronșice și salivare (activizează formarea mucusului); Îmbunătățește proprietățile reologice (elasticitatea, adezivitatea, reduce viscozitatea secreției bronșice, fluidifică sputa); Intensifică mișcarea peristaltică a bronhiolelor și funcția motorie a epiteliului ciliar al bronhiilor (stimulează și ușurează procesul de expectorare a sputei). Iar cel care suplinește aproape toate carențele din organism este BEBEVIT – alfabetul vitaminelor pentru copii. Se recomandă pentru prevenirea hipovitaminozelor; suplinirea deficitului de vitamin; întărirea imunității și creșterea poftei de mâncare.

Brand Managerul companiei Centro Impex, Veronica Odobescu, medic pediatru, a vorbit despre tuse în afecțiunile respiratorii. Tusea este modalitatea prin care organismul nostru răspunde la iritanții aflați la nivelul căilor respiratorii. La nivelul tractului respirator, iritantul stimulează terminațiile nervoase și transmite, prin intermediul receptorilor, impulsuri la centrul tusei de la nivelul creierului.  Acesta trimite la randul lui semnale mușchilor abdominali și diafragmei să se contracte și să expectoreze în scopul expulzării iritantului. Administrăm antitussive? Nu. Ele par să înșele organismul, oprind temporar tusea, dar nu afectează cauzele acesteia: inflamație, infecție etc. Aceste medicamente sunt prescrise în cazuri de tuse uscată dureroasă (fără spută), care nu ne permite să ne odihnim, ne privează de somnul nocturn. Ce putem administra pentru ameliorarea tusei? Sirop HO. Este un sirop natural, care poate fi folosit pentru toate tipurile de tuse, are o eficacitate deovedită, este sigur pentru a fi administrat copiilor, dar și întregii familii. Are o calitate garantată și un preț accesibil pentru toți. Totuși, vă rugăm să consultați și medicul pediatru sau medicul de familie atunci când doriți să îl administrați copiilor.

Reprezentanta rețelei de sănătate InVitro, Veronica Cocieru, ne-a prezentat toate facilitățile și serviciile pe care le deține InVitro. Astăzi Invitro Diagnostics este cea mai mare rețea de sănătatea din Republica Moldova ce deservește cu succes pacienții în peste 20 de raioane din țară, cu un număr de peste 40 de filiale și 4 laboratoare dotate cu echipament medical de ultimă oră în 3 regiune de bază ale țării. Gama de servicii medicale continuu se reînnoiește și se suplinește. Sistem de control al calității complex conform standardelor. Deține certificate internaționale de evaluare a calității. O realizare remarcabilă în domeniul confirmării calității reprezintă programul extern de evaluare RIQAS - Randox (Marea Britanie). Conform acestui program în cadrul Invitro Diagnostics a fost efectuat controlul de calitate RIQAS acoperind mai multe programe precum: imunologie, programul de chimie, hematologie, programul de coagulare. Domeniile de bază: diagnostic de laborator, consultații medicale, examene clinic.

Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari a vorbit despre recuperarea post-partum. Burta este unica parte a corpului femeii care se modifică cel mai mult în sarcină, iar 95 % din femei au frica că nu vor reveni la talia de până la sarcină. În corpul femeii, în timpul sarcinii, este produs hormonul relaxina – hormonul elasticității, care permite mușchilor, ligamentelor și articulațiilor să se întindă și să se relaxeze. Acesta mai este prezent încă 3-6 luni după naștere, de asta, trebuie să acționăm cât mai repede. Ce folosim ca să obținem talia pe care o dorim? Pasul 1: chiloțeii cu compresie medie și talie înaltă, care se îmbracă după 10-12 ore de la naștere 65% din compoziția lui este țesătură naturală, ce eprmite pielii/ cicatricii să respire. Reduc durerile post-partum și se port primele 7-10 zile după naștere. Pasul 2: corsetul - compresia căruia este cea mai puternică compresie pe care o poate oferi o lenjerie modelatoare, se îmbracă după 7-10 zile de la naștere și se poartă zi de zi, timp de aproximativ 1 lună. Acesta ajută mușchii să revină la poziția inițială, evitând astfel o diastază. Ambele produse și încă multe altele pentru sarcină, naștere, mămici și bebeluși, puteți găsi în magazinele specializate, Beauty Mama.

La final, cele mai norocoase, au avut ocazia să primească cadouri, la tombola organizată cu suportul partenerilor și sponsorilor revistei. 

Share:

Articole recomandate