Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Iată ce teme actuale și interesante se discută la Șezătoarea Mamelor

Iată ce teme actuale și interesante se discută la Șezătoarea Mamelor

Pe 23 februarie, Șezătoarea Mamelor a adunat din nou în jur de 200 de mame dornice să fie mai informate și mai bune pentru copiii lor.

Într-o atmosferă relaxantă și plăcută, participantele au discutat cu medici buni, au făcut cumpărături la târgul improvizat și au socializat la o ceașcă de ceai aromat.

Fiind la cea de-a doua ediție din acest an, dar și la a 32-a de când Odoraș organizează acest eveniment, Șezătoarea Mamelor a devenit o adevărată tradiție pentru mămici, care își dau întâlnire de două ori pe lună la Garden Palace, pentru a se odihni pentru câteva ore, lăsând picii în grija bunicilor sau a taților.

Seara de 23 februarie a fost deschisă de către un grup de băieți de la Just Friends Dance Academy, care au dansat pe muzica lui Michael Jackson și au creat o atmosferă incendiară în sală. După care, unii dintre cei mai buni medici din oraș au discutat cu mamele despre aspecte importante ale sănătății.

 

Printre temele discutate la acest eveniment a fost și „Antibioticoterapia în afecțiunile tractului respirator superior” sau altfel spus, cum și când trebuie să administrăm antibiotice și în ce cazuri nu își au rostul. Ofelia Ivasi, medic ORL, a menționat că antibioticoterapia este obligatorie în cazul infecțiilor de origine bacteriană (cum ar fi sinuzita, otita, angina, laringita ș.a.) și în acest caz este absolut necesar[ stabilirea diagnosticului corect, a tipului de bacterie, pentru administrarea corectă a acestuia. Însă în cazul infecțiilor virale nu trebuie indicat un antibiotic pentru a „preveni” infecția bacteriană. Răcelile nu se tratează cu antibiotice, ci cu antipiretice, eficient și recomandat copiilor fiind Ibufen, care conține ibuprofen. Medicul a menționat că rezistența la antibiotice este o problemă actuală la nivel mondial și că în câțiva ani vor apărea numeroase infecții bacteriene, care nu vor răspunde la tratamentul antibacterian. Asta se întâmplă din cauza folosirii antibioticului inadecvat (acesta trebuie stabilit strict după patologie), utilizarea unor doze necorespunzătoare sau pe o perioadă insuficientă, automedicația, schimbarea unui antibiotic pe altul la intervale scurte de timp ș.a.

 

Un alt medic invitat a fost Larisa Crivceanscaia, Șef secție Reanimare și Terapie Intensivă nou născuți, Institul Mamei şi Copilului, care a explicat mamelor „Strategiile de calmare a unui bebeluș ce are colici”. Medicul a recomandat ca alimentația mamei, în cazul alăptării la sân, să fie atentă, să se evite produsele ce conțin cafeină, laptele și derivatele din lapte, legumele ce provoacă balonarea – varza, mazărea, brocoli, conopida ș.a. În cazul alimentării artificiale, uneori este necesară schimbarea formulei de lapte pe una hipoalergenică, folosirea biberoanelor anti-colici etc. După fiecare masă se recomandă ca bebelușul să fie pus pe umăr sau pe genunchi pentru a eructa (râgâi). Medicul a mai spus că este foarte importantă grija și căldura mâinilor părinților, masajul ușor, purtarea bebelușului în sling sau contactul piele pe piele după alăptare. Așa copilul va fi mai liniștit și va suporta mai ușor durerile provocate de colici. Un produs eficient și natural recomandat copiilor în acest caz este Flatam Plus, doar cinci picături îl vor ajuta pe copil să scape de colicile dureroase de după mâncare.

 

Dana Rusu, medic rezident ORL la Spitalul Clinic Republican, a vorbit despre Otită, despre simptomele acestei afecțiuni, cauzele care o pot produce, dar și soluțiile pentru a o preveni. Otita este o infecție extrem de dureroasă, care apare la urechea medie (spațiul din spatele timpanului). La adulți, secrețiile formate în aceasta zonă sunt eliminate prin trompa lui Eustachio. Însă, la copii aceasta nu este complet maturizată, în consecință nu se elimină tot lichidul strâns în urechea medie. Bacteriile din nas, gât, urechi se multiplic[ ușor în acest lichid și provoacă otita. Un prim pas în evitarea acestei afecțiuni este igiena corectă a urechilor. Medicul a recomandat evitarea folosirii bețișoarelor de vată pentru curățarea urechilor și igienizarea acestora cu grijă. Un spray eficient în acest caz este A-cerumen, care dizolvă ușor cerumenul acumulat, fiind mai facil de șters apoi cu un tampon de vată. Cum se face corect această procedură și de ce nu se permite folosirea bețișoarelor, în special în cazul copiilor, citiți AICI.

 

O atenție aparte la Șezători o au graviduțele, iată de ce mămicile cu cel mai avansat termen de sarcină au primit daruri speciale. Iar mama care urmează să nască în cel mai apropiat timp, a fost petrecută, simbolic, la maternitate. Ea a primit o cutie întreagă cu daruri de la Fundația Edelweiss, dar și de la partenerii evenimentului Maxikids, Chicco, Pufies ș.a.

 

Tradițional, la eveniment a avut loc și un TÂRG, cu lucrări hand made, hăinuțe, produse de igienă ș.a. Printre cei prezenți au fost: Dr. Frei cu nebulizatoare, termometre electronice și alte lucruri utile pentru o familie; Chicco cu produse de igienă pentru copilași; Thai Power cu uleiuri naturale, eficiente în tratarea multor afecțiuni; Princess Moldova cu măști și produse extrem de eficiente pentru frumusețea tenului; Maxikids cu  hăinuțe produse în Moldova; Pollpharma cu o prezentare de produse farmaceutice, Pomarin Kids cu lenjerie și accesorii pentru pătuț și Olga Colun Craveț cu jucării, mărțișoare și cercuri de păr. Papilele gustative au fost răsfățate cu prăjituri delicioase de la Sweet Michelle și cu ceaiuri naturale și gustoase de la Poienele Moldovei.

 

Toate mamele au primit daruri simbolice de la partenerii evenimentului, iar cele mai norocoase au câștigat și premii la tombolă.

 

 

Următorul eveniment va avea loc pe 10 martie, iar AICI puteți afla cum să vă înregistrați. 

 

Parteneri: Ibufen, Marimer, Flatam Plus, Fundația Edelweiss

Sponsori: Chicco, Ivatherm, Promesse by Sanda, Equillibra, Labormed, Apa OM Kids, Princess Moldova, Pufies

Târg: Poienele Moldovei, Prăjituri Sweet Michelle, ThaiPower.eu, MAXIKIDS, Princess Moldova, PoMarin Kids, Dr. Frei Moldova

 

FOTO: Foto d'Or, Odoras.md

Share:

Articole recomandate