Odoraș.

Odoraș.

Tedi

La un eveniment Odoraș s-a discutat despre problemele de sănătate care pot apărea în sezonul rece

La un eveniment Odoraș s-a discutat despre problemele de sănătate care pot apărea în sezonul rece

Luna septembrie a fost una prielnică întâlnirilor de familie, motiv pentru care am profitat și noi din plin de vremea frumoasă și am dat întâlnire marii familii „Odoraș” la o nouă Șezătoare. La eveniment participanții s-au putut delecta cu informații prețioase de la specialiști în domeniul sănătății, cu gustoșenii la pauza de cafea, dar și cu fotografii frumoase la zona foto decorată în stil tomnatic.

Cei care au încins atmosfera chiar de la începutul evenimentului au fost copilașii de la Imperia Dance, dansul cărora a impresionat mămicile la propriu. După care ușor, ușor seara s-a transformat într-una pur informativă, iar tematica generală a Șezătorii a fost: „Cum ne pregătim de sezonul rece”.

Startul discursurilor l-a dat medicul ORL, Dana Rusu, care le-a vorbit participanților despre infecțiile respiratorii acute la copii. Aceasta a ținut să precizeze de ce anume copiii sunt cei mai expuși infecțiilor respiratorii acute, și anume: până la 1 an copiii au respiraţie exclusiv nazală, conducând astfel la o concentraţie mare de agresori externi în fosele nazale; căile respiratorii înguste nu permit evacuarea secreţiilor, mai ales că bebeluşii se află în majoritatea timpului în poziţie culcată; sistemul imunitar nu este suficient dezvoltat. De asemenea medicul a precizat situațiile când neapărat părinții trebuie să apeleze la un medic: vârsta mai mică de 3 luni; temperatură ≥38ºC în primele 3 luni de viaţă, ≥39ºC după vârsta de 3 luni; frecvenţa respiraţiilor crescută (în primul an de viaţă > 50 respirații/min, la categoria de vârstă  1 an – 5 ani: >40 respirații/min; respiraţie dificilă; respiraţie şuierătoare; culoare vânătă (cianoză) la nivelul degetelor şi feţei (în special la buze); agitaţie; somnolenţă; dureri la nivelul urechii; infecţia respiratorie dezvoltată la un copil cu o boală cronică.

Iar pentru profilaxie medicul recomandă: evitarea contactelor cu copii și adulți cu infecții respiratorii virale; aerisirea încăperilor; folosirea lămpilor bactericide; evitarea aglomerațiilor de populație în perioada epidemiilor de infecții virale; suplimentarea alimentației cu acid ascorbic, fitoncide;  imunoprofilaxie specifică (vaccinuri antigripale); igiena nazală Marimer, spray-ul care poate fi folosit chiar din primele zile de viață ale copilului.

Și așa cum 50% din participantele evenimentelor Odoraș sunt graviduțe, am abordat și subiectul infecțiilor respiratorii acute în sarcină și lăuzie. Un discurs în acest sens a ținut, medicul obstretician-ginecolog de la Centrul Sănătății Femeii „Dalila”, Tatiana Cebotari. Medicul a ținut să atenționeze gravidele să fie cât mai precaute în această perioadă, deoarece afecțiunile respiratorii în timpul gravidității cresc semnificativ morbiditatea și mortalitatea feto-maternă. Mai ales că în sarcină și lăuzie imunogenitatea scade, iar riscurile asociate infecțiilor respiratorii acute pot fi următoarele: avort spontan, anomalii de dezvoltare a fătului, infecție intrauterină, naștere prematură, ruperea prenatală a pungii amniotice, retard de dezvoltare intrauterină sau gestoze tardive. În acest sens medicul recomandă prevenirea acestor infecții prin administrarea preparatului Viusid, la baza căreia stă Acidul Glicerizinic, care este unul antiviral, imunomodulator, natural, recomandat gravidelor (după 12 săptămâni de sarcină) și lăuzelor, uşor de tolerat, și cel mai important, nu produce dependenţă.

Reprezentantul companiei Rossmax le-a vorbit părinților despre inhalatoare și nebulizatoare, acestea fiind unele dintre cele mai solicitate dispozitive medicale din acest sezon. Compania pune la dispoziție o gamă largă de produse de diferite tipuri și forme, inclusiv dispozitive în formă de jucării care pot transforma momentul tratării într-unul distractiv și interesant. Reprezentatul Rossmax, Veronica Mazure, a ținut să atenționeze părinții că cel mai bun nebulizator este cel care are dispersia particulelor foarte mică.

Despre trusa medicală care nu trebuie să lipsească din fiecare familie, în special acum, când începe sezonul rece, a vorbit Corneliu Bîlici, director Heel Moldova. El a prezentat soluții naturale, homeopatice, potrivite atât pentru copii, cât și pentru maturi, dar și gravide -  printre care Vibrucol, Traumel, Engystol, Nervoheel ș.a. cunoscute în rândurile părinților.

Și cum gripa și răcelile rămân a fi frecvente și în această perioadă, reprezentanții companiei Vinamex au prezentat produsul HO sirop – spune oricărei tuse stop. Preparatul dat nu suprimă tusea, care de fapt este un mecanism de apărare al organismului și ajută la eliminarea mucusului care se acumulează, ci atenuează accesele de tuse. Siropul creat pe bază de extract uscat de iederă este eficient în toate tipurile de tuse, are un gust plăcut, poate fi administrat de adulți și copii, și nu conține alcool.

Reprezentantul medical al companiei „Polpharma”,  Alina Râbac, a oferit părinților câteva sfaturi de preț despre cum să acționeze corect și cum să trateze mai ușor rinitelor alergice sau acute, sinuzitelor cornice sau acute sau în cazul otitelor medii acute. Aceasta recomandă Galazolin Gel, care poate fi găsit în două forme, pentru maturi și pentru copii. Preparatul se administrează câte o doză  în fiecare nară la fiecare 8-10 ore, iar cura de tratament nu trebuie să depășească 5 zile.

Un alt remediu sigur și recomandat în cazul tusei, durerilor în gât, uscăciunii gurii, răgușelii sau suprasolicitării corzilor vocale este produsul Isla, care este două tipuri: Isla Moos și Isla Mint. Acest preparat are o istorie de 140 de ani și este absolut inofensiv, fiind recomandat chiar și gravidelor sau femeilor care alăptează. Un alt preparat eficient în lupta cu durerile de gât este produsul Oralsept, care calmează rapid simptomele în caz de inflamare a gâtului și poate fi administrat atât de către adulți, cât și de către copii de la 6 ani. La maturi se recomandă câte 4-8 doze de spray, iar la copii nu mai mult de 4 doze de spray la fiecare 1,5 – 3 ore.

Un alt subiect care nu ține neapărat de răceală, dar la fel este destul de actual în rândul mămicilor sunt și colicile la bebeluși. Reprezentantul medical al companiei Labormed, Elena Lavreniuc, a abordat acest subiect și le-a oferit mămicilor o serie de sfaturi de preț. Aceasta recomandă produsul Eubiotic, unul de încredere și foarte eficient.

Ca de obicei, toți participanții la eveniment au primit daruri de la partenerii evenimentului: produse de la Pufiez, Heinz, Chicco ș.a. Iar cele mai norocoase mămici au câștigat daruri utile la tombolă. Graviduța cu cel mai mare termen, de peste 42 de săptămâni, a primit o cutie plină cu daruri de la Fundația Edelweiss și de la partenerii evenimentului. 

S-a organizat și un târg cu produse hand made, produse de îngrijire, produse de sănătate, hăinuțe pentru copii ș.a. La pauză, mamele au savurat dulciuri de la Foxy Sweets, cafea Moka și apa OM.

Fotograful care a surprins cele mai frumoase momente este Irina Spinei, iar decorul pentru fotografii a fost realizat de Decor LLux.

Următorul eveniment va avea loc pe data de 15 octombrie. Amintim că participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile și doar în bază de înregistrare. Urmăriți rubrica Evenimentepe pagina Odoraș pentru detalii.

 

 

Parteneri: Rossmax Moldova, Marimer, Viusid, HO, Oralsept, Eubiotic, Alpen Pharma Moldova, Heel, Galazolin Gel, Busuioc TV, Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”.

Sponsori: Sanosan, Molped Moldova, Uni Baby, Ciornii Jemciug, Miedor, PrimulSens, Ivatherm Republica Moldova, NumisMed Moldova, Buburuze, Chicco Moldova, Laboratorul Innotech, Pufies, MAXIKIDS, Nurofen, United Vision, Tedi Moldova, Imperia Dance etc.

Fourshette: Foxy Sweets, Apa OM, MOKA CAFFE.

Fotograf: Irina Spinei Photography

Decor: Decor LLux

Foto: Irina Spinei Photography

Share:

Articole recomandate