Ochii bebelușului se dezvoltă abia în săptămâna 21 de sarcină
- 2017-04-13
- 4165
În a 21-a săptămână de sarcină continui să treci prin multe schimbări fizice și psihice. Bucură-te intens de această perioadă și nu uita că acum trebuie să ai grijă de două suflețele. Află mai jos mai multe curiozități despre ce întâmplă în organismul tău și cum se dezvoltă bebelușul.
Dezvoltarea copilului
Bebelușul tău măsoară aproximativ 26 de centimetri (de la vârful capului la călcâi) și cântărește aproape 400 de grame. Pielea micuțului este în continuare ridată și roșietică. Acum întreg corpul bebelușului este acoperit cu păr fin care va persista până la naștere. Fătul este în plină creștere și dezvoltare, ceea ce înseamnă că ai nevoie de mai mulți nutrienți. În această săptămână buzele bebelușului se pot diferenția mai bine. Se dezvoltă și ochii, deși irisul încă nu este pigmentat. Primele tentative de funcționare ale sistemului digestiv au loc tot în această săptămână, deși încă nu totul este bine pus la punct. Măduva osoasă a bebelușului începe să formeze celule sangvine. Până acum celulele sangvine erau sintetizate numai de ficat și de splină, dar începând cu această săptămână va participa și măduva spinării.
Schimbările mamei
Începi să te confrunți cu dureri de picioare, iar pe lângă acestea vei avea amorțeală și oboseală, poate să-ți fie greu să te miști chiar și câțiva pași. Vergeturile încep a fi din ce în ce mai vizibile, deși o mare parte din gravide observă acest lucru abia după naștere. Poți observa modificări majore la nivelul pielii, aceasta poate deveni mai închisă la culoare și pot apărea mici zone de piele roșie așa numitele „steluțe vasculare”. Părul de pe cap devine mai des și mai lucios, iar pe corp poate crește mai mult păr. Hormonii androgeni pot determina creșterea părului din barbă, de deasupra buzei superioare, pomeți și obraji. Unghiile cresc mai repede și sunt mai tari.
Sfaturi
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Ai grijă să te consulți cu medicul și să faci toate controalele necesare;
- Mănâncă șase mese mici pe zi și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita indigestia și balonarea;
- Fă plimbări dese în aer liber, care să îți pună circulația în mișcare, vei evita astfel și migrenele, și apariția inflamațiilor;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: parents.com; copilul.ro;
Informații: copilul.ro