Odoraș.

Odoraș.

Faimosul etern feminin - expoziție de artă la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

Faimosul etern feminin - expoziție de artă la Muzeul Național de Istorie al Moldovei

Expoziția de artă „Faimosul etern feminin” este deschisă astăzi, 1 martie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Aveți ocazia să vedeți creații care prezintă chipul femeii în diferite ipostaze.

Expoziţia încadrează o selecție de lucrări de artă universală din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei: pictură, grafică, artă decorativă, datate cu sec. XVIII-XX. Ea mizează pe laitmotivul chipului feminin în varii ipostaze – de la împărătese şi doamne din înalta societate - la femei din popor, în costume naţionale; de la femei-creatoare la gospodine, redate conform idealurilor de frumuseţe ale epocilor în care au fost create.


Printre autorii picturilor prezente în expoziţie sunt: Raffael Schuster-Woldan (Germania) cu „Portret de femeie”; Zinaida Serebreakova (Rusia) cu lucrarea „La scăldat”; Johann Baptiste Lampi (Austria) cu „Portretul Ecaterinei II”; Boris Kustodiev (Rusia) cu „Portretul Iuliei Proşinskaia”; Konstantin Korovin (Rusia) cu „Portretul unei necunoscute” etc.
 

Printre autorii lucrărilor de grafică sunt: Jan Van Troyen( Flandra) cu gravura „Portret de femeie”; Etienne Claude Voysard (Franţa) cu gravurile „Doamna cu evantai” şi „Portret de femeie”; Albert Henry Payne (Anglia) cu mai multe portrete realizate în tehnica acvaforte etc.
 

În portretele marilor artişti, modelul parcă ar semăna cu sine mai mult decât în realitate, or un artist adevărat poate să identifice în persoana portretizată unele particularităţi, ascunse sub masca vieţii de zi cu zi. El exclude cotidianul şi scoate în prim-plan esenţialul. Deseori, autorul este recunoscut după portretele sale. Orice chip portretizat, întotdeauna poartă, într-o măsură mai mare sau mai mică, amprente ale individualităţii autorului. 
 

Din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, oamenii au căutat propriul ideal al frumuseţii feminine, iar această expoziţie reprezintă o ocazie de a surprinde eternul feminin, acel un „nu ştiu ce" ş-un „nu ştiu cum"
 

Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 aprilie 2017.

Share:

Articole recomandate