Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Ce efecte are coronavirusul de tip nou asupra unei gravide?

Ce efecte are coronavirusul de tip nou asupra unei gravide?

În contextul răspândirii infecției cu coronavirus de tip nou și îngrijorările legate de efectele acestuia asupra femeilor gravide, Colegiul Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Regatul Unit al Marii Britanii a oferit mai multe răspunsuri.

Astfel, gravidele nu par să fie mai susceptibile la apariţia complicaţiilor cauzate de coronavirus în comparaţie cu restul persoanelor infectate. Pentru că este un virus nou despre care nu se ştiu încă foarte multe detalii, nu este încă foarte clar ce efecte poate avea asupra gravidelor, dar din cazurile confirmate până în prezent la gravide, majoritatea au avut simptome uşoare sau moderate similare răcelii sau gripei.

Simptome mai severe au fost observate la persoanele vârstnice, cu sistem imunitar slăbit şi alte afecţiuni cronice preexistente. Până acum nu au fost raportate complicaţii severe sau decese în rândul gravidelor infectate cu coronavirus.

Cu toate acestea, gravidele sunt în general mai vulnerabile în faţa infecţiilor de orice tip şi există risc de complicaţii dacă acestea au afecţiuni pulmonare, aşa cum este astmul.

Nu există până acum dovezi care să indice un risc crescut de avort spontan sau naştere înainte de termen ca urmare a infecţiei gravidei cu coronavirus. De asemenea, nu este confirmat faptul că virusul poate fi transmis de la gravidă la făt. Prin urmare, este foarte puţin probabil ca fătul să fie afectat în vreun fel de infecţia cu coronavirus a mamei.

Cu toate acestea, au existat cazuri de naştere prematură la gravidele infectate cu coronavirus, dar nu s-a stabilit încă o legătură de cauzalitate, deoarece există mai mulţi factori care pot determina acest lucru.

Dacă eşti gravidă şi crezi că eşti infectată, dacă ai fost în ultimele 14 zile într-o ţară sau regiune cu multe cazuri de coronavirus sau ai intrat în contact cu o persoană infectată, este indicat să suni la 112 şi să semnalezi acest aspect, precum şi faptul că eşti însărcinată. De asemenea, trebuie să îi aduci la cunoştinţa medicului tău ginecolog măsurile care ţi-au fost comunicate la numărul de urgenţă.

Pe toată durata autoizolării la domiciliu este interzis să ieşi în public, să mergi la serviciu, la piaţă, mall, biserică etc., să foloseşti mijloacele de transport în comun, să nu permiţi vizitele, să ventilezi şi să dezinfectezi bine locuinţa şi să îi protejezi pe ceilalţi membri ai familiei purtând mască respiratorie, evitând folosirea la comun a prosoapelor, ustensilelor de gătit etc. Dacă îţi comanzi mâncare, comunică-i curierului să lase pachetul în faţa uşii. 

Momentan nu există dovezi care să indice faptul că infecţia sau suspiciunea de infecţie cu coronavirus poate afecta capacitatea de a naşte natural sau că este mai sigur să naşti prin cezariană. Totuşi, dacă există probleme respiratorii sau alte afecţiuni, este foarte posibil să fie recomandată operaţia de cezariană.

Există insuficiente date la acest moment privind riscul de transmitere a coronavirusului de la gravidă la făt/nou-născut. Nu există până acum cazuri de gravide infectate care să fi transmis virusul către făt.

De asemenea, până acum nu sunt dovezi că virusul se poate transmite prin laptele matern, deci îţi poţi alăpta bebeluşul. Cu toate acestea, trebuie să respecţi anumite reguli stricte de igienă: să te speli bine pe mâini cu apă şi săpun înainte să atingi bebeluşul şi să porţi o mască de protecţie. Dacă nu poţi alăpta, îţi poţi hrăni copilul cu formulă de lapte, dar sterilizează foarte bine biberoanele, sticlele etc.

 

Sursa: csid.ro

Share:

Articole recomandate