Menstruația poate fi oprită? Iată cum
- 2024-05-23
- 1248
Menținerea unui nivel constant de hormoni este cheia în prevenirea menstruației.
Când se apropie acea perioada a lunii, dar și o vacanță în care nu vrei să te confrunți cu crampe menstruale, sângerări și balonări, te întrebi care sunt opțiunile tale. Îți poți opri menstruația? Și este sigur acest lucru?
„Mulți oameni cred că nu este sigur”, spune medicul ginecolog Stacie Jhaveri. „Dar este, de fapt, în regulă, dacă este făcut corect.”
Fie că este pentru o săptămână, o lună sau chiar pe termen lung, este posibil să oprești menstruația.
Poate vrei să o prești sau să o întârzii din cauza unor evenimente speciale, cum ar fi evenimente speciale precum o nuntă sau o lună de miere, sau pentru că le împiedicîă funcționearea din pricina unor complicații medicale precum:
· Sângerare abundentă.
· Dureri severe.
· Migrene.
· Endometrioza.
· Tulburări de sângerare.
· Anemie.
· Fibroame uterine.
Deși este sigur să oprești menstruația, amintește-ți că organismul se află în mod normal într-un ciclu lunar, care variază de la 21 la 35 de zile și totul are legătură cu hormonii.
„Estrogenul este hormonul care face ca țesutul să se acumuleze în uter, pentru a oferi suport, adica o căptușeală potrivită pentru implantarea unei sarcini”, spune dr. Jhaveri. „Dacă nu rămâi însărcinată, acel țesut trebuie să dispară și acesta se descompune și cade prin sângerarea care este menstruația ta. După ce ovulezi, un alt hormon, progesteronul, este eliberat și te ajută să rămâi însărcinată. Dar dacă nu rămâi însărcinată în acel ciclu, progesteronul dispare și atunci vine menstruația.”
Această scădere a progesteronului face ca uterul să-și piardă mucoasa, ceea ce duce la o menstruație.
„Dacă prelungești perioada progesteronului, obții cel mai eficient mod de a opri menstruația”, spune dr. Jhaveri. „Îți prefaci corpul să creadă că ești însărcinată.”
Cum să-ți oprești menstruația
Cel mai bine este să discuți cu ginecologul despre modalități de a-ți opri menstruația.
„Rata de succes va fi foarte diferită în funcție de momentul ciclului și de metoda pe care o alegi”, spune dr. Jhaveri.
Dacă știi că va avea loc un eveniment important în următoarele câteva luni, cu vei planifica mai devreme cu medicul, cu atât mai bine, spune dr. Jhaveri.
De asemenea, este important să reții că nu există nicio modalitate de a opri menstruația odată ce a început. Și, chiar și aplicând metodele testate, există o șansă de sângerare.
Iată câteva opțiuni de discutat cu medicul dumneavoastră.
Contraceptive
Cu o mulțime de mărci și opțiuni diferite, pilulele contraceptive sunt utilizate pe scară largă pentru a preveni sarcina.
Pilulele contraceptive vin de obicei într-un pachet de 28 de pastile. În mod normal, ai lua trei săptămâni de pastile active, care conțin hormoni. Apoi, în timpul celei de-a patra săptămâni, veți lua pastile placebo, care nu au hormoni.
Dar dacă doriești să opriești menstruația, poți sări peste săptămâna placebo și să începei un nou blister. Acest lucru va menține nivelurile de estrogen și progesteron ridicate, astfel încât mucoasa uterului să nu se scurgă.
Deși poți lua în mod continuu pastilele cu hormoni pentru a preveni menstruația, dr. Jhaveri recomandă să discuți cu medicul despre o strategie.
„În special, în cazul pilulelor contraceptive, este recomandat să ai o perioadă la trei sau patru luni pentru a scăpa de orice țesut suplimentar care este acumulat, altfel ar putea duce la sângerare foarte neregulată”, spune dr. Jhaveri.
Dispozitive intrauterine
Un sterilet este o opțiune bună de control al nașterii pentru cei care doresc o soluție eficientă, fără griji.
Un dispozitiv în formă de T este introdus în uter în timpul unei proceduri la cabinetul ginecologic. Deși există versiuni din cupru și versiuni din plastic, versiunile din plastic sunt singurele care conțin hormoni. Multe persoane care au un sterilet din plastic au menstruații mai ușoare sau care se opresc cu totul.
„Dacă nu vrei menstruații, ar trebui să iei în considerare o metodă care presupune progesteronul continuu, cum ar fi un steriletul care conține hormoni”, spune dr. Jhaveri. „Dacă vrei doar să oprești o menstruație pentru un ciclu, un sterilet nu va fi cel mai potrivit.”
Inele și plasturi pentru vagin
La fel ca pilulele contraceptive, aceste metode furnizează 21 de zile de hormoni. Primești acei hormoni fie printr-un plasture care este plasat pe stomac și schimbat săptămânal, fie printr-un inel de plastic care este introdus în vagin timp de trei săptămâni.
După cele 3 săptămâni, de obicei elimini acele metode, timp de o săptămână, pentru a avea menstruația. Dar dacă vrei să oprești sau să omiți menstruația, utilizează un nou plasture sau inel imediat, după 21 de zile.
Injecții
Poți face o injecție contraceptivă, care conține o doză mare de progesterone, la fiecare trei luni.
„Injectarea are cel mai mare succes de a vă opri menstruația pe termen lung, deoarece va suprima cel mai mult estrogenul și va suprima cel mai mult acumularea de țesut”, explică dr. Jhaveri. „Așadar, dacă cineva chiar trebuie să-și suprime menstruația din cauza flux greu sau altor probleme, injecțiile cu progesterone au una dintre cele mai mari rate de succes.”
Cu toate acestea, datorită nivelurilor sale mai ridicate de hormoni, există o șansă mai mare pentru efecte secundare, cum ar fi balonarea, schimbările de dispoziție și creșterea în greutate. De asemenea, ar trebui să iei în considerare că este mai mult o metodă pe termen lung.
„Odată ce primești injecția, ești blocat timp de cel puțin trei până la patru luni”, spune dr. Jhaveri. „Dacă nu-ți place pilula, nu o iei a doua zi. Nu-ți place plasturele? Nu îl porți. Dar, odată ce faci injecția, aceasta se află în corpul tău timp de trei luni sau mai mult, așa că este important să știi toate opțiunile înainte de a decide care metodă este cea mai potrivită pentru tine.”
Implanturi
Un implant este o altă opțiune de control al nașterii care are potențialul de a opri menstruația.
O tijă flexibilă subțire, care eliberează progesteron, este introdusă sub pielea brațului. Deși poate dura de obicei până la trei ani, există opțiunea de a-l elimina înainte.
„Implanturile au aceleași beneficii ale injecției și sunt foarte eficiente, dar un beneficiu unic este că, dacă nu vă place, îl puteți elimina”, spune dr. Jhaveri. „Nu trebuie să vă faceți griji că va rămâne în corp pentru o perioadă lungă de timp.”
Ce nu funcționează
Internetul este plin de idei și modalități prin care îți poți opri menstruația. Dar multe dintre ele sunt ineficiente. Următoarele metode nu funcționează pentru a vă opri menstruația:
· Să bei suc de lamiae sau apă sărată, sau apă cu oțet.
· Să iei pastila de a doua zi sau ibuprofen
· Să consume ceai din frunze de zmeură sau să bei suc de ananas.
„Nu există absolut nicio dovadă științifică pentru care aceste metode ar funcționa pentru a vă opri menstruația”, subliniază dr. Jhaveri. „Niciuna dintre aceste idei nu va oferi reglare hormonală pentru a vă opri menstruația.”