Fotografia zilei: Îngropați în plastic
- 2018-06-07
- 3280
Fotografia a fost publicată de National Geographic în cadrul unei campanii care vine să ne sensibilizeze la efectele distrucitve ale plasticului asupra lumii. La o primă vedere ni s-a creat impresia că este un tip de arbust nemaivăzut până acum, doar apoi am înțeles că este vorba de un arbust uscat pe crengile căruia s-au prins multe pungi de plastic.
Mai jos vă propunem câteva informații despre poluarea cu plastic. Ne dorim să trăim într-o lume sănătoasă, iar copiii noștri să poată și ei admira frumusețea naturii. Să știți, cu fiecare pungă de plastic pe care o refuzați la magazine, contribuiți măcar un pic la a păstra un mediu mai curat.
Plasticul afectează pământul, apele, animalele și omul. Poluarea cu plastic poate fi de multe feluri, însă trebuie reținut că marea majoritate vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor.
Materialele plastice eliberează chimicale periculoase în sol, după care ajung în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa. S-a demonstrat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, lucru care, ultimativ, poate ajunge să afecteze și plantele sălbatice, dar și culturile.
Similar, substanțe periculoase sunt eliberate din plastice în râuri, lacuri, mări și oceane, afectând multe specii de animale, păsări și pești. Pericolul crește odată cu fragmentarea acestora – pentru că multe bucăți mici sunt ingerate și au un impact negativ asupra proceselor naturale care au loc în organism.
Biodegradarea (de către microorganisme), atunci când are loc, eliberează metan – un gaz cu puternic efect de seră care își aduce contribuția la încălzirea globală.
Evident, ciclul negativ nu se oprește aici, pentru că toate procesele de mai sus ajung să afecteze și sănătatea omului, direct sau indirect. Iar la asta se mai adaugă și urâțirea mediului în care trăim – urâțire pe care o putem observa ușor pe străzile orașelor noastre, în parcuri și spații verzi, dar și pe malul apelor.
Aproape oriunde am merge găsim produse plastice aruncate aiurea, iar problema e la fel de prezentă în marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv în arii extrem de greu accesibile, cum ar fi largul oceanelor sau vârfurile lanțului Himalaya.
Informații: aqua-optima.ro
Foto: instagram.com/natgeo