Ce am înțeles după urgia care s-a abătut peste Moldova săptămâna trecută
- 2017-04-27
- 5292
Zăpada care a căzut aproape necontenit pe 20 și 21 aprilie ne-a demonstrat cât de mici suntem în fața furiei naturii. Copacii și pilonii cădeau și se frângeau ca niște nuielușe, transportul a fost paralizat, iar multe întreprinderi private și de stat nu puteau activa din cauza că lipsea curentul electric sau internetul.
Prăpădul care s-a abătut în special peste capitală m-a învățat câteva lucruri:
1. În fața forțelor naturii ești foarte mic, iar zăpada care pe timp de iarnă te înduioșează și te bucură, la mijloc de primăvară te poate distruge.
2. Într-o perioadă când depindem foarte mult de curent electric și de internet ne pomenim izolați de lume dacă rămânem fără energie. Unii nici nu avem cum găti mâncare sau face un ceai, deoarece nu suntem conectați la conducta de gaze naturale.
3. Nici autoritățile, nici oamenii nu sunt pregătiți să facă față unor calamități naturale. Elementar, nu erau curățate drumurile ca să permită cel puțin accesul ambulanțelor.
4. Ne-ar trebui chiar în școli lecții de prim-ajutor și de comportament în caz de calamități naturale. Personal nu cunosc cum pot ajuta un om peste care a căzut un pilon după ce a fost scos de sub greutate. Trebuie mișcat/ridicat sau îi pot face rău dacă îl forțez?
5. Nu toți oamenii au echipament sau instrumente necesare pentru deszăpezire, tăierea crengilor căzute etc. Poate ar fi necesar un regulament special prin care gospodăriile să fie într-un fel obligate sau poate stimulate să dețină strictul necesar în astfel de situații?
6. Zăpada a căzut două zile, iar deja vineri multe magazine au rămas fără produse social importante cum ar fi pâinea sau laptele. Ce ar fi fost dacă urgia dura o săptămână sau și mai mult? Spre exemplu, eu nu am o rezervă de conserve sau legume care mi-ar prinde bine într-o astfel de situație. Cred că sunt mulți ca mine, inclusiv familii cu copii. Da, mulți ziceau că nu e sfârșitul pământului și te poți descurca, dar cred că sunt necesare anumite reguli privind crearea unor rezerve în caz că o astfel de calamitate ar fi de durată.
Opine de Mariana Galben, redactor Odoraș.
Foto: Ion Pleș Alexandru