Odoraș.

Odoraș.

Cum să controlezi transpiraţia excesivă. 5 ponturi să previi ca sudoarea să-ţi strice ziua

Cum să controlezi transpiraţia excesivă. 5 ponturi să previi ca sudoarea să-ţi strice ziua

În perioada caniculară pe care o traversăm, este posibil să transpiri foarte mult chiar şi atunci când nu depui efort fizic, dar atunci când devine excesivă este cazul să iei câteva măsuri care te pot ajuta s-o normalizezi.

Transpirația este o funcție perfect naturală și necesară care te ajută să te răcoreşti în caz de supraîncălzire. Previne epuizarea termică, dar poate fi neplăcută, mai ales când te afli în spaţii publice. Poţi controla transpiraţia excesivă prin folosirea anumitor deodeorante sau purtarea unor haine potrivite. Vezi ce altceva poţi face în zilele toride!

Modificările alimentare normalizează transpiraţia

Anumite alimente și băuturi au potențialul de a declanșa sau exacerba transpirația la unele persoane, după cum subliniază medicul Desai citat de Woman and home: „Modificările dietetice ajută la evitarea unor factori declanșatori. Consumarea unor alimente reglează temperatura corpului şi poate fi un instrument valoros pentru a gestiona transpirația excesivă”.

Alimentele care induc de obicei transpirația sunt cele picante, alcoolul, cofeina, băuturile calde. Dacă transpirați foarte mult, trebuie să te hidratezi pentru a reface necesarul de lichide și electroliți pierduţi. De aceea, este necesar să incluzi în dietă şi alimente bogate în apă, castraveţi, roşii, pepene, dar şi unele care conţin magneziu (legume cu frunze verzi, nuci, cereale integrale), un mineral care susţine procesul de reglare a transpiraţiei.  

Duşurile dese sunt utile

Riscul de de apariție a mirosului neplăcut provocat de transpirația excesivă poate fi combătut şi prin duşuri mai dese, rapide, atunci când este posibil. Păstrează curate şi uscate zonele predispuse la transpirație, cum ar fi axilele și picioarele. Șosetele şi hainele din bumbac s-au dovedit utile. Se recomandă alternarea pantofilor pentru a le permite să se usuce înainte de a-i purta din nou.

Alege haine din fibre naturale

Îmbrăcămintea lejeră, confecționată din fibre naturale cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire, ajută la eliminarea umidităţii. Cămășile și pantalonii din in sunt elegante și practice în orice garderobă. De asemenea, sunt utile şi dacă ai probleme cu transpirația excesivă. Sunt recomandați pantofii și sandalele din piele, iar pentru picioare sunt utile șosetele care absorb umeditatea și branțurile absorbante.

Foloseşte un deodorant cu aluminiu

Dacă te confrunţi cu transpiraţia excesivă, ai nevoie de un deodorant puternic pentru a o controla. Antiperspiranții cu rezistență mare conțin compuși de aluminiu, mai precis clorură de aluminiu la 12% sau 14%. Aluminiul este un ingredient util în deodorant, deoarece reduce transpirația prin blocarea canalelor de la axile și minimizează mirosul corporal prin prevenirea formării bacteriilor care se hrănesc cu transpirație și provoacă mai multă transpirație.

Încearcă să te relaxezi

Relaxarea poate fi una dintre cele mai bune modalități de a învăța cum să controlezi transpirația, deoarece este rezultatul unui sistem nervos suprasolicitat. Stresul și anxietatea joacă un rol important în declanşarea transpirației excesive. De aceea, gestionarea stresului prin tehnici de relaxare poate ajuta la reducerea transpirației. Pe termen lung, uneori, solicitarea de consiliere poate fi necesară pentru a aborda anxietatea.

 

Share:

Articole recomandate