Regula 60-60 te protejează la tinereţe de o afecţiune frecventă la vârstinici
- 2024-04-02
- 1676
O problemă de sănătate care afectează mai des persoanele în etate începe să apară şi la tineri care se confruntă cu simptome neplăcute. Acestea pot fi evitate prin respectarea regulii 60-60 recomandată de unii medici.
Pe măsură ce îmbătrânim, suntem mai expuşi la diverse probleme de sănătate, în unele cazuri tipice înaintării în vârstă. Un exemplu în acest sens poate fi pierderea treptată a auzului. Societatea Spaniolă de Otorinolaringologie și Chirurgie a Capului și Gâtului avertizează că jumătate dintre adolescenți și tineri pot suferi pierderi de auz sau tinitus din cauza expunerii la zgomote. În majoritatea situațiilor, aceste episoade sunt îmbunătățite de utilizarea necorespunzătoare a căștilor sau de participarea la concerte, unde expunerea la zgomot este mare.
Principalele simptome ale surdității
Clinica Mayo indică principalele semne care te pot avertiza asupra pierderii auzului. Prin acestea se numără dificultatea de a auzi diverse sunete, în înțelegerea cuvintelor, mai ales când te afli într-un loc zgomotos, de a auzi consoane. Alte simptome provocate de problemele de auz sunt nevoia de a ridica volumul la radio sau televizor, de a reauzi ceea ce-ţi spun cei din jur, evitarea anumitor medii sociale, tinitus (ţiuit în urechi) sau probleme în a auzi ce ţi se spune din cauza zgomotelor de fond.
Când trebuie să te programezi la medic?
În cazul în care observi că ai probleme de auz este nevoie să ceri sfatul unui medic ORL-ist. Pierderea auzului legată de vârstă apare treptat. Prin urmare, este posibil să nu observi acest lucru la început.
Regula 60-60 previne pierderea auzului înainte de a îmbătrâni
Societatea Spaniolă de Otorinolaringologie și Chirurgie a Capului și Gâtului avertizează că şapte din zece locuitori din orașele mari suferă de un anumit grad de surditate sau pierdere a auzului cauzat de expunerea la sunete de mare intensitate.
Pentru a lua măsuri înainte de a fi prea târziu, urmează regula 60-60. Aceasta presupune să foloseşti căștile audio la cel mult 60% din capacitatea sistemului și nu mai mult de 60 de minute pe zi.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că până în 2050, 25% dintre populaţie va avea probleme de auz. Mai mult, circa 700 de milioane de oameni din întreaga planetă vor avea nevoie de tratamente sau dispozitive speciale pentru a-și îmbunătăți auzul.