Dragi femei, vrem drepturi egale cu bărbații? Atunci să ne asumăm și obligații egale!

Dragi femei, vrem drepturi egale cu bărbații? Atunci să ne asumăm și obligații egale!

Am decis să-mi expun poziția privind egalitatea între femei și bărbați, fiind ferm convinsă că doar dacă, noi, femeile, ne vom asuma și obligații egale, atunci vom putea cere și drepturi egale.

În această dimineață mi-am cumpărat o cafea și cât timp îmi puneam portmoneul în rucsac s-a apropiat o pereche cerând două cafele. Am auzit fata cum a spus că data trecută băiatul a cumpărat cafea, așa că acum plătește ea. Și așa a și fost, fără discuții de genul: „Eu sunt bărbatul, eu îmi asum cheltuielile!”.

M-am întors și m-am uitat cu satisfacție la cei doi, mi-au părut atât de frumoși și de luminoși. De ce? Deoarece simbolizează o nouă eră, o perioadă în care bărbatul nu mai este cel care „aduce vânatul” acasă. Astfel de tineri, care își asumă cheltuielile egal, simbolizează începutul unei ere în care femeia nu mai este cea care protejează „căminul familial”, ci o persoană pe picior de egalitate cu partenerul său.

Eu nu am acceptat niciodată să plătească partenerul pentru mine – masa, vacanța, biletele la teatru/film/fotbal etc. Dacă accept să cumpere el cafeaua, atunci data viitoare eu sunt cea care plătește. Cred că acest tip de comportament mi-a fost indus din familie. Mama mea a fost o perioadă nefericită – când nu avea un loc de muncă, atunci când era casnică, iar unicul câștig îl avea tata. Nu, tatăl meu nu-i imputa nimic, mai mult chiar, mama era „bancherul” familiei și el îi dădea salariul său ca să-l gestioneze așa cum credea ea de cuviință. Însă era nefericită. Acum lucrează pe picior de egalitate cu tata, la o muncă deloc ușoară, are câștigul său și o privire plină de demnitate, și de multă-multă libertate.

Privirea mamei, foarte mulțumită de faptul că ea câștigă la fel ca bărbatul său, mă face să afirm că femeile vor fi egale cu bărbații atunci când își vor asuma obligații egale. Când nu vor mai gândi că bărbatul TREBUIE să câștige și să întrețină întreaga familie, când vor fi gata să muncească cot la cot cu aceștia, când nu vor mai gândi prost despre un băiat care a acceptat ca ea să-și achite consumația la cafenea etc.

 

Opinie de Mariana Galben,

redactor Odoraș.

 

Foto simbol: huffingtonpost.com

Adaugă comentariu