Vrei să slăbești? Atunci nu te mai complace în felul în care arăți!
- 2017-03-03
- 9970
Pentru cei care încă nu mă știu, sunt Mariana Galben, redactorul-șef al Revistei Odoraș, și din vara lui 2015 sunt în proces de slăbire. Din punctul meu de vedere, majoritatea oamenilor cu obezitate se complac așa cum sunt sau se auto-consolează că nu arată rău, că se simt bine, că sunt iubiți de cei din jur așa cum sunt. De aceea găsesc mai multe scuze de ce să nu slăbească, să nu renunțe la mâncare multă și prea calorică, să nu facă mai multă mișcare.
După ce am slăbit aproape 40 de kilograme, de la 105 am ajuns la 67, am înțeles că trebuie să devii mai dur în raport cu sine. Nu te poți complăcea cântărind mult și distrugându-ți, zi de zi, sănătatea. Pentru a începe a slăbit trebuie să renunți la alimentele care te îngrașă – în cazul meu la plăcinte, prăjituri, ciocolate, biscuiți, covrigi și multe alte dulciuri și făinoase.
La fel de important este și aspectul de mișcare. Dacă te consolezi cu faptul că uite, ai multe treburi și toată ziua te rotești prin casă, nu vei reuși să te schimbi foarte mult. Am auzit oameni care spun: „Dacă nu mai fac mișcare și eu!”. Anterior și eu consideram că fac mișcare căci mergeam ziua pe la anumite evenimente, pe la conferințe de presă (eram reporter), dar aportul caloric era mai mare decât ceea ce consumam cu acea puțină mișcare făcută.
Vedeți mai jos câteva scuze care ne împiedică să slăbim:
- „Sunt prea obosit(ă) ca să țin dietă”. Dar vă rog să conștientizați, anume kilogramele în plus sunt cea mai mare cauză a oboselii.
- „Alimentația dietetică este costisitoare”. Da, dar dacă analizez câte cheltuieli provoacă diferite probleme cu sănătatea și necesitatea de a cumpăra haine din magazine doar pentru grași (care sunt mai scumpe), atunci cheltuielile pentru alimentație sănătoasă se răscumpără cu vârf și îndesat.
- „Metabolismu este încetinit, genele sunt așa, am oasele mai grele și cei cu oasele de acest tip sunt grași”. Povești. Metabolismul e așa cum îl facem cu alimentație corectă. Genele reprezintă „lipsa de cultură alimentară” perpetuate din generație în generație. „Oasele grele” nu prea diferă de cele „ușoare” când nu au straturi enorme de grăsime peste ele.
- „Nu am tărie de caracter”. Tăria mea de caracter la început a fost frica de degrada și mai mult, de a ajunge și mai grasă, a fost impunerea de a-mi schimba alimentația, apoi a apărut dorința să fiu mai activă.
- „La moldoveni, pe la ceremonii, mesele sunt doldora de mâncare și e greu să te abții”. Mă alimentez altfel de aproape 1,9 ani. De atunci am trecut prin zeci de ceremonii, inclusiv o nuntă și o cumetrie. Deci e posibil să reziști la mesele copioase dacă ai un scop definit.
Voi continua tema căci mă privește direct și aș vrea să promovez cât mai mult modul sănătos de viață. Am înțeles că viața este mult mai frumoasă și mai ușoară atunci când cântărești mai puțin.
Opinie de Mariana Galben,
redactor-șef Odoraș.