Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

12 octombrie - Ziua Mondială a Artritei

12 octombrie - Ziua Mondială a Artritei

Ziua Mondială a Artritei este o zi de importanță globală, de informare și de conștientizare a impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale în populația generală. Îndeosebi, atunci când sunt afectați copiii, perioada de șoc și/sau de negație poate fi variată, deoarece oamenii cred că artrita este o boală care afectează doar persoanele în vârstă. Artrita juvenilă idiopatică apare la copiii de toate rasele, cu incidență și prevalență anuală variind de la o regiune la alta. Un studiu al Centrului pentru Controlul Maladiilor (CDC) estimează că 294.000 de copii din SUA sub 18 ani (sau 1 din 250 de copii) au fost diagnosticați cu artrită sau altă afecțiune reumatologică.

Artrita idiopatică juvenilă (AJI) este un nume general pentru mai multe tipuri de artrită. „Juvenil” înseamnă că debutează la copii cu vârsta de până la 16 ani, „idiopatic” înseamnă că nu știm care este cauza, iar „artrita” înseamnă inflamarea articulațiilor.

Boala poate fi acută (începând brusc sau de scurtă durată) sau cronică (durează mai mult, dar nu neapărat pentru totdeauna). AJI este considerată o maladie cronică deoarece articulațiile implicate sunt inflamate timp de cel puțin 6 săptămâni și, în timp ce tratamentul poate ameliora simptomele, nu duce la o „vindecare”. Aceasta înseamnă că atunci când un copil este diagnosticat cu AJI, este imposibil să spunem exact cât timp va dura boala. Simptomele AJI pot varia, ceea ce înseamnă că pot să difere de la o zi la alta, de la o săptămână la alta. Vor exista momente în care simptomele se vor agrava – acestea se numesc „acutizări” – și apoi momente în care sunt în remisie. Remisiunea poate dura luni, ani sau toată viața. Până la 50% dintre copiii cu AJI pot intra în remisie completă înainte de vârsta adultă.

Cauzele artritei la copii nu sunt încă pe deplin înțelese. Se cunoaște că AJI este o boală autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar al organismului (mecanismul său de protecție împotriva infecțiilor) începe să atace din greșeală celulele sănătoase ale corpului. Acest lucru se întâmplă din motive pe care încă nu le înțelegem, posibil după ce a fost declanșat de un virus sau o infecție bacteriană. AJI nu este o afecțiune infecțioasă, așa că nu poate fi răspândită de la un copil la altul.

AJI nu este ereditară - nu se transmite de la părinte la copil. Este rar ca doi copii din aceeași familie să aibă AJI, deși acest lucru se poate întâmpla. Genele joacă un rol, dar sunt doar unul dintre o serie de factori necesari pentru dezvoltarea AJI.

AJI este adesea greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi diferite la diferiți copii și pot apărea ca unele alte boli ale copilăriei. Nu există niciun test pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră are AJI și, adesea, trebuie excluse mai întâi alte posibilități. Acest lucru poate dura timp și poate fi dificil pentru familiile care doresc să știe ce este în neregulă și să înceapă tratamentul rapid.

Țările din Europa și nu numai se confruntă cu disparități mari în accesul pacienților la medicii-reumatologi și nivelurile de îngrijire centrată pe pacient. Pacienții ezită adesea să considere simptomele lor ca fiind parte a unei boli cronice, medicii generaliști pot avea dificultăți în abordarea pacientului și se confruntă cu întârzieri mari în redirecționarea către medicul-specialist.

Sloganul campaniei din acest an este: „What is your #RheumaPainPoint?”. Astfel, se tinde de a se identifica problema la fiecare din cei 3 piloni – pacient, sistem medical general (medici de familie, asistenți medicali, kinetoterapeuți) și medicii specialiști. Totodată, este promovat principiul unității – un exemplu de bune practici, care se bazează pe principiul comunității, asigurându-se că toți cei trei piloni (reumatologii, profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții) lucrează împreună pentru a oferi cea mai bună opțiune posibilă de tratament și monitorizare.

În Republica Moldova, copiii ce suferă de afecțiuni articulare și alte maladii musculoscheletale sunt evaluați în cadrul clinicii de reumatologie a Institutului Mamei și Copilului. Anual se internează mai mult de 800 copii cu boli reumatologice, marea majoritate dintre ei sunt reprezentați de copiii cu artrită juvenilă idiopatică. Ultimii 10 ani au fost introduse în tratamentul copiilor inclusiv medicamentele biologice, conform tuturor recomandărilor ghidurilor internaționale. La momentul actual, este implimentat și Registrul Național al copiilor cu artrită juvenilă idiopatică, instrument ce va permite o monitorizare mai îndetaliată a acestor pacienți. Astfel, clinica de reumatologie se aliniază standartelor internaționale prin promovarea acelorași principii în abordarea copilului cu artrită.

 

 

 

 

Sursa: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu

Share:

Articole recomandate