Cele 6 cauze ascunse ale balonării și cum să scapi cât mai rapid de această problemă
- 2022-08-30
- 622
Cu toții am auzit-o, am spus-o și am simțit-o: „Mă simt balonat”. Să te simți umflat este foarte rău, nu-i așa? Poate fi greu să găsești ceva de purtat, îți scade stima de sine și te face să te simți inconfortabil pe tot parcursul zilei. Balonarea se poate întâmpla din mai multe motive, dar vestea bună este că, de cele mai multe ori, poate fi prevenită. Verificați aceste cauze frecvente care provoacă balonare și încercați să ajungeți la rădăcina problemei, scrie stiai.net
1. Creșterea excesivă a bacteriilor intestinale
Bacteriile sănătoase din intestin țin de obicei nivelurile de bacterii rele sub control, dar există câțiva factori care pot face ca populația de bacterii rele să crească scăpată de sub control, provocând o creștere excesivă. Motivele pot fi:
- Aveți o alimentație bogată în carbohidrați rafinați și zahăr
- Consumați mult alcool
- Aveți un stil de viață stresant
- Luați antibiotice care au ucis prea multe bacterii bune
Când există prea multe bacterii rele în organism, vă face să deveniți umflat și plin de gaze. Având o alimentație fără zahăr, luând suplimente pentru a ucide bacteriile rele și reumplerea florei intestinale cu probiotice, vă puteți reechilibra organismul.
2. Intoleranța alimentară
O intoleranță alimentară este diferită de o alergie alimentară. Este o reacție întârziată la alimente, mai degrabă decât un răspuns alergic imediat. O intoleranță alimentară provoacă stres și inflamație ale sistemului imunitar, care pot irita tractul intestinal și pot provoca balonare.
Cele mai frecvente intoleranțe alimentare sunt lactatele, anumite fructe, nucile, grâul, glutenul și porumbul. Încercați să vă jucați cu alimentația, eliminând anumite alimente timp de câteva zile pentru a vedea dacă balonarea se reduce. De asemenea, puteți descoperi dacă aveți intoleranțe alimentare printr-un test de sânge.
3. Sensibilitatea la gluten
Intoleranța la gluten și boala celiacă au devenit tot mai frecvente în ultimele decenii. Multe persoane cu aceste afecțiuni raportează balonare, adesea însoțită de gaze, constipație și diaree. Există teste disponibile pentru intoleranța la gluten și boala celiacă, sau puteți elimina glutenul din dieta dumneavoastră timp de patru săptămâni (ca un test pentru a descoperi dacă aveți o intoleranță). Alternativele la gluten includ orezul, quinoa, meiul, dovleceii și cartofii dulci.
4. Orele neregulate ale mesei
Balonarea poate fi cauzată de luarea mesei la ore neregulate. Când stai ore întregi fără să mănânci sau consumi cantități mari de mâncare înainte de culcare, digestia și metabolismul tău vor avea de suferit. Sari peste micul dejun si apoi mâncarea unui prânz mare va cauza aproape întotdeauna balonare. Îți șochează sistemul digestiv, provoacă o creștere a zahărului din sânge și te poate face să te simți obosit și balonat. Mănâncă la ore regulate. Dacă ești în permanență în mișcare, împachetează-ți prânzul sau păstrează câteva gustări în geantă, pentru a nu sta prea mult fără să mănânci.
5. Rezistența la insulină
Nivelul de insulină crește după masă. Insulina este hormonul care este eliberat din pancreas ca răspuns la glucoză (zahărul) din sânge. Când insulina este eliberată într-o persoană sănătoasă, determină celulele corpului să utilizeze glucoza și grăsimile din sânge. Rezistența la insulină apare atunci când celulele nu răspund la semnal, făcând organismul să secrete și mai multă insulină și creând niveluri toxice de glucoză în sânge.
Simptomele rezistenței la insulină includ creșterea în greutate, pofta intensă de carbohidrați și dulciuri, creșterea apetitului și senzația de oboseală și balonare după masă. Testele de sânge pot confirma rezistența la insulină, iar această afecțiune poate fi tratată cu modificări ale alimentației și exerciții fizice. Scăderea aportului de zahăr și carbohidrați și punerea accentului pe legume, proteine, fibre și grăsimi sănătoase vă poate ajuta să combateți rezistența la insulină.
6. Combinarea necorespunzătoare a alimentelor
Consumul de anumite tipuri de alimente împreună poate afecta modul în care sunt digerate. Unele sunt mai sensibile în combinații decât altele, iar atunci când alimentele sunt prost combinate, acest lucru poate încetini sistemul digestiv, ducând la balonare și indigestie. Cei care țin cont de combinarea coectă a alimentelor își mănâncă întotdeauna fructele singure, asigurându-se că nu le combină cu proteine. Alte reguli de combinare a alimentelor sunt să nu combinați niciodată proteinele cu carbohidrații, ceea ce este dificil pentru un vegetarian. Dacă sunteți un consumator de carne, încercați să vă separați amidonul de proteine și vedeți dacă simțiți o diferență.
Candida poate provoca, de asemenea, balonare.