Odoraș.

Odoraș.

Tedi

9 Lucruri curioase despre corpul tău pe care sigur nu le-ai știut până acum

9 Lucruri curioase despre corpul tău pe care sigur nu le-ai știut până acum

Dacă până acum aveai impresia că te cunoști 100%, mai gândește-te. Probabil că nici măcar nu știi ce simțuri are corpul tău de fapt. De asemenea, poate nu v-ați fi așteptat să aflați că suntem rude cu bananele. Informații curioase de mai jos te vor face să-ți privești corpul cu alți ochi, transmite stiai.net.

1. Găurile mici din apropierea marginilor pleoapelor au o funcție foarte importantă.

La marginea ochilor, înspre interior există mici deschideri numite canale lacrimale. Aceste deschideri ajută la eliminarea lacrimilor din ochi. Atunci  când clipești, lichidul lacrimal este pompat din ochi prin aceste canale lacrimale.

2. Papilele de pe limbă vă spun despre pericol.
Papilele sunt puncte în formă de ciupercă care sunt distribuite pe suprafața limbii. Ai între 200 și 400 de astfel de papile pe partea superioară a limbii. Fiecare papilă conține 3 până la 5 papilele gustative și nu este doar pentru a detecta aroma, ci și pentru a simți temperatura și atingerea.

Datorită papilelor, vă puteți bucura de mâncare și puteți evita durerea și otravirea. Ele trimit informații către creierul tău, astfel încât corpul tău să fie alertat pentru a evita pericole precum fumul, de exemplu.

3. Un singur fir de păr poate suporta o greutate de până la 100 de grame

Un singur fir de păr poate suporta o greutate de până la 100 de grame, în timp ce un cap plin de păr uman poate susține între 5.600 kg și 8.400 kg fără a se smulge sau a se rupe.

4. Nările se schimbă în timpul respirației
De obicei, nu observăm acest lucru, dar în timp ce respirăm, o nară devine congestionată și aduce mai puțin fluxul de aer. Studiile spun că, în medie, nările se schimbă la fiecare 2 ore. De asemenea, dreptacii au tendința de a respira mai mult cu nările stângi.

5. Ficatul tău poate crește din nou

Ficatul dumneavoastră are o caracteristică unică în comparație cu alte organe. Se poate regenera după deteriorare. Orice ficat poate reveni la dimensiunea normală chiar și după ce 90% din el este îndepărtat.

6. Ai mai mult de 5 simțuri
În mod normal, când ne gândim la simțurile umane, ne gândim la 5 dintre ele: vedere, auz, gust, atingere și miros. Însă, corpul tău este capabil să simtă mult mai mult decât atât.

Echilibriocepție — un sentiment de echilibru
Propiocepție — să știi unde se află anumite părți ale corpului tău fără a te uita
Kinestezie — un sentiment de mișcare
Termocepție — un sentiment de temperatură
Nocicepție — capacitatea de a simți durere
Cronocepție — un sentiment de timp

7. Creierul tău se mărește de-a lungul vieții
La naștere, creierul mediu al bebelușului este cât aproximativ un sfert din dimensiunea creierului normal al unui adult. Apoi se dublează în primul an și continuă să crească la aproximativ 80% din dimensiunea adultului până la vârsta de 3 ani și ajunge la 90% până la vârsta de 5 ani. La vârsta de 25 de ani, creierul uman este complet dezvoltat.

8. Copiii cresc mai repede primăvara

Da, este o certitudine faptul că copiii cresc un pic mai repede primăvara decât în ​​alte anotimpuri. O creștere majoră are loc între 8 și 13 ani la fete și între 10 și 15 ani la băieți.

9. ADN-ul unui om și al unei banane au o asemănare de 50%

Cu toții suntem rude și împărtășim ADN comun, chiar și cu anumite flori. Cercetătorii au descoperit că oamenii și plantele își împărtășesc 18,7% din genomul lor. De asemenea, împărtășim 60% din același ADN cu muștele de fructe și găinile și 96% cu cimpanzeii. Suntem chiar asemănători cu bananele, conform studiilor, deoarece avem aproximativ 50% până la 60% din aceleași gene.

 

 

Sursa foto: stiai.net

 

 

 

Share:

Articole recomandate