Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

ANSP a pornit o anchetă epidemiologică în baza primului caz de variolă a maimuței înregistrat în Moldova. Care este starea pacientului?

ANSP a pornit o anchetă epidemiologică în baza primului caz de variolă a maimuței înregistrat în Moldova. Care este starea pacientului?

O anchetă epidemiologică a fost deschisă de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, după ce ieri, în Moldova a fost confirmat primul caz de variola maimuței. Despre acest lucru a anunțat astăzi, Nicolae Furtună, șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la ANSP. Epidemiologul mai spune că țara noastră are teste pentru depistarea acestor bolnavi, dar referitor la vaccinuri, Furtună afirmă că, la un caz confirmat și, acela de export, nu se recomandă inițierea unei campanii de imunizare, scrie tv6.md

Am telefonat în anticamera directorului Spitalului Toma Ciorbă pentru a afla care este starea de sănătate a bărbatului infectat cu variola maimuței, dar persoana care a ridicat receptorul ne-a direcționat către ofițerul de presă, care nu a răspuns apelurilor noastre. Între timp, șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la ANSP, Nicolae Furtună, ne-a declarat că starea pacientului este cu dinamică pozitivă. La moment el se află în staționar și primește tratamentul de suport.

NICOLAE FURTUNĂ, șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile: „Starea pacientului este cu dinamică pozitivă. Afirm aceasta deoarece de ieri s-a început tratamentul, iar astăzi el este deja afebril. Ceea ce ține de tratamentul acestei boli, nu ține de ANSP”.

Cazul bărbatului este studiat într-o anchetă epidemiologică, pornită de ANSP și în care se încearcă stabilirea tuturor persoanelor care au contactat cu bolnavul.

NICOLAE FURTUNĂ, șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile: „Noi am constatat locul unde el activează chiar dacă e temporar. Acolo va fi inițiată o monitorizare a contactelor, vorbim despre contacți. Noi am identificat și locul unde el a fost cazat și la fel vom monitoriza aceasta. Tot ce v-am relatat eu este parte a anchetei epidemiologice”.

Medicul epidemiolog mai afirmă că țara noastră dispune de
teste pentru identificarea pacienților contaminați cu variola maimuței. Totuși, el consideră că începerea unei campanii de vaccinare a populației nu este necesară, atâta timp cât avem înregistrat un singur caz.

NICOLAE FURTUNĂ, șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile: „Laboratorul virusologic procesează mostre de la bolnavii suspecți de variola maimuței. Noi avem peste 2800 de teste. Ele sunt de origine germană și donate de către Organizația Mondială a Sănătății. Dacă mă întrebați, punctul meu personal de vedere, nu, la un caz, și acela de import, nu se recomandă o campanie de vaccinare”.

Potrivit specialiștilor, variola maimuței este o infecție care decurge relativ ușor. Multe persoane nici nu au nevoie de tratament, ne-a mai spus șeful Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile. Simptomele variolei maimuței sunt, de obicei, febra, durerile de cap, ganglionii limfatici umflați, durerile musculare și erupțiile cutanate, iar perioada de incubare variază între 5 – 21 de zile. Medicii anunţă că infectarea cu variola maimuţei poate avea loc după contactul apropiat şi îndelungat cu o persoană bolnavă sau utilizarea aceloraşi obiecte personale.

 

Share:

Articole recomandate