Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Autoritățile moldovene vor să implice romii în politică

Autoritățile moldovene vor să implice romii în politică

Cel puțin 39 de etnici romi în administrația publică locală și centrală, inclusiv doi deputați romi în parlament – este unul dintre indicatorii-țintă ai guvernului de la Chișinău, care a aprobat recent Programul pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2022-2025, scrie moldova.europalibera.org

Ca să implice etnicii romi, mai ales femeile, în procesele decizionale și să le asigure o reprezentare mai largă în instituțiile de stat, executivul își propune ca, până în anul 2025, cel puțin 15 de persoane de etnie romă, inclusiv opt femei, să fie alese în calitate de consilieri locali; 20 de romi, inclusiv opt femei, să fie numiți în administrația publică centrală și locală, inclusiv în funcții de conducere; doi romi să fie aleși deputați în parlament și alți doi să fie angajați în organele de drept.

Programul guvernamental constată că persoanele de etnie romă sunt reprezentate insuficient în parlament, în consiliile locale și în structurile administrației publice și că există puține date care ar releva participarea romilor în partidele politice. Iar femeile și fetele rome rămân a fi practic invizibile în viața publică.

Cum vor fi promovați romii în funcții elective

Documentul nu descrie mecanisme concrete prin care autoritățile intenționează să atingă țintele pe care și le-au propus. Printre acțiunile planificate în program se numără „elaborarea politicilor privind asigurarea accesului egal la funcții publice pentru populația de etnie romă, în special femeile” și „organizarea campaniilor de informare, în vederea conștientizării şi creșterii ratei de participare în procesul decizional în scopul oferirii șanselor romilor de a fi aleși în consiliile locale”.

„E nevoie doar de voință politică”, consideră Marin Alla, secretarul general al Coaliției „Vocea Romilor”, o uniune a organizațiilor neguvernamentale care apără drepturile etnicilor romi și care a participat la elaborarea programului.

„Inclusiv partidele politice trebuie să fie deschise să promoveze cetățenii de etnie romă pe locuri de trecere în listele lor de candidați”, precizează Marin Alla.

El aduce exemplul cotei obligatorii de 40 la sută de reprezentare în parlament a femeilor, pe care partidele au fost obligate nu doar să o respecte formal, dar să se și asigure că la fiecare 10 poziții de pe listele de candidați au cel puțin câte patru femei sau bărbați.

„Acest mecanism a dat rezultate vizibile în actuala legislatură a parlamentului”, constată activistul. „Dacă avem această voință politică și dacă director la Agenția Relații Interetnice și președinte al Centrului Național al Romilor. liderii partidelor vor discuta cu romii care au capacități și îi vor implica, atunci am putea atinge cu brio obiectivele prevăzute în program”, afirmă Marin Alla.

Citește continuarea pe moldova.europalibera.org

Share:

Articole recomandate