Cum a scăzut violența domestică în Republica Moldova după ce au fost introduse brățările electronice
- 2022-02-10
- 648
Numărul agresorilor care încalcă ordonanțele de protecție în Republica Moldova este de trei ori mai mic, la doar un an de la introducerea brățărilor și dispozitivelor electronice. Costurile cu implementarea proiectului au fost de 64 de ori mai mici decât intenționează România să investească, transmite libertatea.ro
În Republica Moldova, din 3 ianuarie 2021, a intrat în vigoare legea care prevede monitorizarea electronică a agresorilor, imediat după pronunțarea ordonanței de protecție. Agresorul primește o brățară electronică cu GPS, prin care este monitorizat electronic, și poate fi localizat în orice moment.
Victima, în baza ordonanței de protecție, este dotată cu un sistem electronic de supraveghere, dar fără GPS. „Ingerință în viața privată a victimelor nu facem”, spune Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP) din Moldova. Cele două dispozitive sunt conectate, astfel încât autoritățile pot vedea, în timp real, dacă agresorul respectă față de victimă distanța impusă prin ordonanța de protecție. În Republica Moldova, victimele violenței în familie pot să beneficieze de protecția unui ordin de restricţie de urgenţă, emis de polițiști, prin care agresorul este înlăturat imediat, valabil pentru maximum 10 zile, iar ulterior de o ordonanță de protecție, emisă de instanță.
Măsurile de protecție sunt valabile pentru maximum 3 luni, dar pot fi prelungite. În perioada respectivă, agresorul nu are voie să se apropie de victimă la o anumită distanță. Însă în lipsa unor sisteme de monitorizare electronică, agresorii încalcă adeseori aceste măsuri de protecție.
În România, unde Guvernul a alocat bani pentru cumpărarea primelor 1.000 de brățări electronice pentru agresori abia la începutul acestui an, rata de încălcare a ordinelor de protecție este de 30%. În Moldova, rata depășea 70% până anul trecut.