Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Focar de Hepatita A într-un sat din Moldova

Focar de Hepatita A într-un sat din Moldova

Se înregistrează un focar de Hepatita A în staul Baimaclia, raionul Cantemir. În ultimele două luni, 12 copii au contactat boala. Este vorba de opt elevi și patru preșcolari.  Potrivit medicului-șef al Centrului de Sănătate Publică din localitate, copiii au beneficiat de asistență medicală și se tratează, scrie portalul e-sanatate.md.

Copiii se tratează conform indicațiilor medicului infecționist. Am făcut dezinfecție în grădiniță, gimnaziu și în casele copiilor infectați. Acum facem vaccinarea împotriva hepatitei A copiilor din gimnaziu. Întâi am vaccinat 100 de copii de la grădiniță și 150 de la gimnaziu. Am făcut investigații și nu am depistat infecția prin ape, fântâni etc. Respectiv, calea de transmitere este în mod habitual, adică prin intermediul mâinilor murdare sau a contactului cu diverse obiecte din mediu ambiant”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Vrabie, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Cantemir.

Specialistul a mai spus că anul trecut în staul Porumbeni a mai fost înregistrat un focar de 96 de cazuri de hepatita A, însă atunci nu au putut face vaccinarea profilactică prin vaccinări.

Nu am avut vaccinuri, deoarece acestea nu intră în calendarul obligatoriu al vaccinărilor. În plus, acestea sunt costisitoare. Prețul unui vaccin e de 250 de lei. Ulterior am beneficiat de 500 de doze pe care le-am administrat conform situației. Cel mai dureros este că în gimnaziu este reparație capitală și s-au creat condiții noi, pe care unii părinți nici acasă nu le au. Eu cred că părinții sunt vinovați de aceste cazuri, deoarece nu au grijă de copiii lor”, mai precizează Vrabie.

Hepatita virală A este o maladie contagioasă care afectează oamenii. 

 

Foto simbol: knk.media

Share:

Articole recomandate